MURSKO SREDIŠĆE

LOVAČKO DRUŠTVO ZEC Žele red: Lovci radi kontrole uvode ‘eknjigu’, projekt je vrijedan 40.000 kuna

- U Lovačkom domu u Murskom Središću bit će postavljen 'tablet' gdje će se lovac prije izlaska u lovište upisati i potom će njegov boravak i sve aktivnosti biti praćene u detalje putem mobilnih veza.

Lovačko društvo Zec Mursko Središće osmislilo je projekt pod nazivom ‘eknjiga’, vrijedan 40.000 kuna, a Grad Mursko Središće odmah ga je podržao sa 20.000 kuna. Projekt je osmišljen poradi uvođenja reda u društvu, poglavito vezano uz lovno gospodarstvo, lakšeg uključivanja lovaca u lovište te gospodarskog preusmjerenja društva prema lovačkom turizmu.

Igor Novak, lovočuvar u društvu i kreator projekta ‘eknjiga’ kaže kako će u sjedištu društva u Lovačkom domu u Murskom Središću biti postavljen ‘tablet’ na kojem će svaki lovac moći unijeti podatke o svom izlasku i boravku u lovištu, odstrelu divljači i drugim aktivnostima, a uskoro će svaki lovac u vlastitom mobitelu imati aplikaciju koja će mu omogućiti upis od kuće ili mjesta svoga trenutnog boravišta, a prije ulaska u lovište. Lovačko društvo Zec Mursko Središće, ovaj će projekt predstaviti Lovačkom savezu Međimurske županije i Hrvatskom lovačkom savezu, kako inovaciju za lakši i efektniji rad lovaca i lovstva. Novak dodaje kako će preostalih 20.000 kuna potrebnih za realizaciju projekta ‘eknjiga’ društvo pronaći u drugim izvorima privređivanja.

Lovnik i lovočuvar obavili nadgradnju svojih dužnosti

Isto tako lovočuvar Igor Novak kaže kako je njegovo društvo opterećeno iz prošlih vremena stiglih na naplatu, šteta od takozvanog naleta divljači na motorna vozila ili obrnuto. Nekih pedesetak tisuća kuna su iznosi koje društvo treba platiti prema sudskim nalozima.

– To opterećuje rad društva, a nama je to teže jer smo svjesni i znamo kako je više tih ‘naleta’ nepravilno zabilježeno, odnosno kasnije procesuiramo. Stoga pozdravljamo nove propise koji traže veću vjerodostojnost zabilježbi s takvih naleta motornih vozila na divljač, a ne obrnuto, kao i rješenje prema kojem osiguravajuće društvo isplaćuje štete vlasniku vozila koje je oštećeno u naletu, naglašava Novak.

U međuvremenu su lovnik Željko Sršan i lovočuvar Igor Novak u Vili Garić kod Garića položili ispit te su osposobljeni za lovnike, točnije oni su nadogradili svoja znanja o ulozi lovnika kod organiziranja lova i puštanja lovaca u lovište.

– To nam je vrlo značajno, jer treba znati kako su lovnik, lovočuvar i predsjednik društva jedine osobe u društvu koje su novčano odgovorne, odnosno mogu biti novčano sankcionirane za eventualni propust ili prekršaj. Dok lovci mogu biti samo stegovno sankcionirani za svoje propuste i prekršaje, naglašava Novak i dodaje kako su on i Sršan dobili oznake – značke lovnika što im daje vidni legalitet kod obavljanja dužnosti. Na seminaru u Gariću, predavači su bili stručni ljudi iz MUP-a, Hrvatskih šuma i Veterinarskog fakulteta, što daje značaj ozbiljnosti cijelom događaju. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije