'LAKŠE SE DIŠE'

NAKON 50 DANA I u Međimurju krenuo željeznički promet, vjernim putnicima je nedostajao vlak

- Sad tek vidimo koliko nam on znači - rekla je grupa putnika namjernika koji su jučer ušli u jutarnji vlak na relaciji Kotoriba - Varaždin. Do sad su se snalazili na različite načine kako bi došli do svojih radnih mjesta

U 160 godina “života” željezničke pruge prema Kotoribi rijetko pamte obustavu prometa, vlakove bez putnika. Krajem prošlog mjeseca prošlo je 160 godina od otvaranje prve željezničke pruge na području današnjeg državnog područja Republike Hrvatske. Izgrađena je 1860. godine na području Međimurja koje je tada bilo u sastavu Ugarske.

Jučer je otvoren željeznički putnički promet na preko 400 hrvatskih pruga, a time i na onima koje prolaze kroz Međimurje. Kotoriba je kao prvo mjesto u Hrvatskoj dobila željezničku prugu i to 24. travnja 1860. Njome su kontinuirano vozili vlakovi sve te godine, a povremeno je promet bio prekidan glede ratnih ili nekih nepredvidivih nedaća, a što se piše u povijest pruge.

Zadnja nedaća s te pruge je udaljila putnike 22. ožujka 2020. godine. Razlog? Pandemija koronavirusa, a što će isto tako ući u svjetsku povjesnicu. Prometovanje prugom pokrenuto je nakon 50 dana. Premda međimurskim prugama putuje sve manje putnika ipak je njihovo zatvaranje nekima nedostajalo. Nedostajalo je primjerice onima koji na posao dolaze svakodnevno u Čakovec i godinama koriste vlak.

– Sad tek vidimo koliko nam on znači – rekla je grupa putnika namjernika koji su jučer ušli u jutarnji vlak na relaciji Kotoriba – Varaždin. Do sada su snalazili na različite načine kako bi došli do svojih radnih mjesta. Od jučer se glede toga lakše diše, a oni će reći: – Cugec, ipak si ti nama zlata vrijedan!

O željezničkom prijevozu od 11. svibnja se oglasio i HŽ Putnički prijevoz.

– Od 11. svibnja uspostavlja se redoviti željeznički putnički prijevoz u unutarnjem prometu te će vlakovi voziti sukladno voznom redu osim manjeg dijela vlakova koji privremeno neće voziti. Radnim danom vozit će 642, subotom 379, a nedjeljom i neradnim danom 288 vlakova. Međunarodni vlakovi iz Hrvatske prema Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Srbiji i Mađarskoj i obrnuto neće voziti, kao ni  pogranični vlakovi iz Hrvatske prema Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji i obrnuto – kažu i dodaju da ima i izmjena, a detalje pronađite klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije