12. SVIBNJA JE NJIHOV DAN

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Profesija koju treba čuvati kao kap vode na dlanu!

Kontakt s ljudima neizmjerno je važan, ponekad i jedna topla riječ više znači od bilo kojeg lijeka. Stoga, hvala vam na ljudskosti, toplini te nesebičnom i plemenitom radu

Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije 30. siječnja 2019. godine u Genevi je proglasio 2020. godinu “Međunarodnom godinom sestara i primalja”, u čast 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale 12. svibnja 1820. Florence Nightingale, engleska bolničarka, statističarka i utemeljiteljica modernog sestrinstva, koju su zvali još i “Dama sa svjetiljkom”.

Iz svog sveobuhvatnog i bogatog iskustva zastupala je stav da sve sestre trebaju stalno održavati i unapređivati svoju efikasnost, snagu, suosjećajnost i brižnu praksu. Taj pristup je ona nazvala “Zdravlјe sestrinstva”. Medicinske sestre i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Svoj su život posvetile brizi za potrebite, pružanju kvalitetne i sigurne zdravstvenu njege, a njihova je edukacija temeljena na dokazima i cjeloživotnom učenju.

Vezano uz to javno su se obratili Hrvatska komora medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije, Hrvatska udruga medicinskih sestara –Podružnica Županijske bolnice Čakovec, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara – Podružnica Čakovec, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi – Podružnica Županijske bolnice Čakovec i pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo svih zdravstvenih ustanova Međimurske županije.

– 12. svibnja odaje se počast medicinskim sestrama i tehničarima, osvješćuje se javnost o njihovoj važnosti pogotovo u ovim teškim vremenima u kojima su pokazali veliko srce, požrtvovnost i odgovornost. Medicinske sestre i medicinski tehničari predstavljaju najveću grupaciju zdravstvenih djelatnika pa se samim time veći dio tereta ove nacionalne krize nalazi na njima. Svojim djelovanjem i profesionalizmom medicinske sestre i medicinskih tehničari doprinijeli su obuzdavanju i sprječavanju širenja bolesti COVID-19 na svim razinama zdravstvene zaštite.

Velik problem u sestrinstvu je nedostatak medicinskih sestara u odnosu na sve veće potrebe za zdravstvenom njegom, potplačenost i često neprimjereni uvjeti rada te organizacija radnog vremena i preopterećenost radnim obavezama. Nadalje, sistematizacije radnih mjesta često nisu usklađene s Pravilnikom o minimalnim uvjetima. Ovaj posao ne može se raditi ako ga ne volimo, ali za kvalitetu trebalo bi osigurati uvjete i ljudske resurse. Važni su rezultati rada i zadovoljstvo pacijenta, kao i međuljudski odnosi i tolerancija na radnom mjestu i međusobno uvažavanje – navode u priopćenju.

Po njima je važno potaknuti u javnosti poštovanje za rad medicinskih sestara te njihovu ulogu u pružanju zdravstvene i socijalne skrbi kao i značaj unutar radne snage u zdravstvu. Za kraj poručuju: – Svim medicinskim sestrama i tehničarima želimo sretan Dan sestrinstva uz zahvalu na predanom radu!

Kontakt s ljudima neizmjerno je važan, ponekad i jedna topla riječ više znači od bilo kojeg lijeka. Stoga, hvala vam na ljudskosti, toplini te nesebičnom i plemenitom radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije