međimurska priroda

VOLONTERI U AKCIJI Na crnim točkama u Nedelišću i Selnici spasili 1.664 jedinki vodozemaca

Tijekom punih pet tjedana u mjesecu ožujku i travnju, dok se svijet borio s koronavirusom, volonteri Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode svakodnevno su se borili za vodozemce te ih iz kanti uz zaštitnu ogradu prenosili preko prometnica

Već osmu godinu zaredom Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Općinom Selnica i Ekološkom udrugom Platana Nedelišće uspješno provodi akcije spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama na dvije crne točke u Međimurju.

Tijekom punih pet tjedana u mjesecu ožujku i travnju, dok se svijet borio s koronavirusom, volonteri Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode svakodnevno su se borili za vodozemce te ih iz kanti uz zaštitnu ogradu prenosili preko prometnica kako bi im pomogli uspješno doći do obližnje vodene površine.

Drastični pad brojnosti vodozemaca u migraciji

– Na crnoj točki u Općini Nedelišće ove su godine spašene ukupno 322 jedinke vodozemaca što je u rangu proteklih godina. Na crnoj točki u Općini Selnica spašene su 1342 jedinke vodozemaca, što je barem upola pa čak i do peterostruko manje u odnosu na ranije godine. Pretpostavljamo da su glavni razlog ovako malom broju jedinki u migraciji nepovoljne vremenske prilike posljednjih mjeseci koje obilježava vrlo mala količina padalina i stoga suho vrijeme. A vodozemcima su upravo prve obilnije proljetne kiše glavni okidač migracije prema vodenim staništima. Tako niti novonastala situacija s koronavirusom, zbog koje je zabilježena smanjena gustoća prometa u odnosu na normalne uvjete, nije vodozemcima bila od prevelike koristi.

Očekivano najzastupljenija vrsta u migraciji bila je smeđa krastača (Bufo bufo), dok su osim nje zabilježene još neke vrste vodozemaca, poput šumske smeđe žabe, zelene žabe, malog vodenjaka i jedne neobične vrste – žabe češnjače. Češnjača za razliku od ostalih vrsta žaba ima okomitu zjenicu oka, a miriše na češnjak i voli se ukopavati u pjeskovita tla – poručuju iz Međimurske prirode.

Vodozemci su korisne životinje

Podsjetimo se da prije svega mi ljudi imamo najviše koristi od vodozemaca jer su njihova primarna hrana kukci, među kojima su komarci i mnogi uzročnici bolesti i biljni nametnici te vodozemci svojom prisutnošću u prirodi smanjuju njihovu brojnost. Stoga su akcije ovakvog tipa hvalevrijedne i potrebno ih je provoditi i u budućnosti i na još većem broju lokacija te s većim odazivom lokalne zajednice, jer to i jest smisao ovakvih akcija.

– Ovim putem zahvaljujemo Općini Selnica, Ekološkoj udruzi Platana Nedelišće i svim marljivim volonterima bez kojih akcije spašavanja vodozemaca ne bi opstale svih ovih godina. A vas pozivamo da se i sami uključite te svojim malim koracima učinite velike korake za opstanak bioraznolikosti! – njihova je poruka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije