TUŽNI, JADNI I BIJESNI

FOTO Uništen trud Pčelarstva Trupković: Vrijedne pčele i pčelari meta vandala

Prva strana kontejnera potpuno razvaljena, potrgan sav brodski pod, razbijen prozor, u unutrašnjost kontejnera nabacano kamenje i crijepovi...

– Nažalost, živimo u društvu gdje pojedinci koji vjerojatno nikad u životu nisu sa svojim rukama nešto proizveli ili korisno napravili, svoju obijest iskazuju uništavajući tuđe stvari. Pritom nemaju na umu koliko je netko u to uložio znoja, rada, vremena, znanja i ljubavi. Na meti su se našle košnice iz kojih je med više puta ocijenjen kao najbolji na raznim ocjenjivanjima. Kontejner koji je star 40 godina, prošao cijelu Hrvatsku i samo u Međimurju u više navrata nekome smeta – tako su iz Pčelarstva Trupković, nadaleko poznati proizvođači meda iz Novog Sela Rok, na svojoj Facebook stranici iskazali svoju jadikovku na vandalske postupke kojima su izloženi.

Vezano uz posljednji atak vandalskih nemani razgovarali smo s Markom Trupkovićem koji nam je rekao..

– Pčelarstvom se bavimo 24 godine. Seleći pčelari smo, tako da košnice smještene na kontejnere vozimo za pašama po Međimurju, ali i ostatku Hrvatske. S obzirom da je krenula cvatnja uljane repice, pčele smo preselili na polja uljane repice u više sela u Međimurju. Među ostalim lokacijama, i na ovu u polje između Pribislavca i Štefanca (katastarski Pribislavec) u vlasništu obitelji Kranjčec iz Štefanca. Od pčela u repici koristi imaju i poljoprivrednici i pčelari.

Kontejner Pčelarstva Trupković samo nekoliko dana prije vandalskog čina

Poljoprivrednicima se povećava prinos, a pčelari imaju brži razvoj pčelinjih zajednica uz pelud i nektar repice kao jake peludne paše. Pčele su smještene prema Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše u kojem se propisuju udaljenosti od ostalih pčelinjaka, puta – objašnjava naš sugovornik i nastavlja: – Repica je cvala, pčele su radile. Za to vrijeme u nekoliko navrata radili smo u košnicama, obilazili pčele i sve je bilo u najboljem redu.

Rekao je kako su u nedjelju navečer krenuli u obilazak pčelinjaka, provjeru cvatnje repice pošto je polako vrijeme za selidbu na pašu bagrema. Dolaskom na pčelinjak doživjeli su šok. Prva strana kontejnera potpuno razvaljena, potrgan sav brodski pod, razbijen prozor, u unutrašnjost kontejnera nabacano kamenje i crijepovi. Dijelovi košnica i potrgani brodski pod porazbacani okolo.

– S jedne strane osjećaj tuge i jada, a s druge bijes na nepoznatog počinitelja. Nije nam jasno zašto su nekome smetale pčele. Zašto netko ima potrebu razbijati tuđe stvari, uznemiravati ove korisne životinje. Pretpostavljamo da je riječ o čistoj obijesti osobe ili grupe, koja vjerojatno nikada nije nešto u životu napravila svojim rukama, proizvela ili slično jer bi u tom slučaju bila svjesna koliko je netko u to uložio truda, znanja, rada i ljubavi. Netko je ne znajući da je iz ovih košnica pred godinu dvije izvrcan med koji je bio proglašen najboljim u Hrvatskoj, med koji je bio šampion na nekoliko međunarodnih ocjenjivanja i odlučio to uništavati.

Naravno, o svemu smo obavijestili policiju koja je izašla na teren i napravila zapisnik. Šteta je otprilike 4.000 kuna, ali i velik dio komplikacija i posla. S ovim kontejnerom nismo mogli na pašu bagrema gdje smo htjeli, potrebno je izvaditi košnice, odseliti ih na drugu lokaciju, popraviti kontejner, vratiti košnice. Dodatni posao koji nam uz sav ostali nije trebao – ispričao je.

Nakon objave fotografija na njihovoj Facebook stranici dobivali su pozive od kolega pčelara između ostalog i iz ostatka Hrvatske, ali i susjedne Slovenije. Nepojmljivo im je ovako nešto. Dok oni kraj pčelinjaka imaju med kojeg ljudi kupe i u kutijicu ostave novac, kod nas je takvo nešto znanstvena fantastika.

– Pitamo se kakvu sliku o Međimurju, poznatom kao pitomoj maloj Švicarskoj šaljemo u svijet? – pita se naš sugovornik. Mi ćemo mu pomoći u odgovoru. Šaljemo sliku tipičnog međimurskog jala, šaljemo sliku sredine koja je spomenuta u uvodu.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije