U tjedan dana od gripe je oboljelo 28 Međimuraca

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u razdoblju od 8. do 14. siječnja od gripe je oboljelo 28 Međimuraca. Najviše, njih 16, u dobi od 30-te do 64-te godine života. 

Gripa je akutna bolest dišnog sustava koja je uzrokovana virusom gripe. Svijetom cirkuliraju tri tipa virusa: virus gripe A,  B i C. Na našem području  gripa se pojavljuje sezonski svake godine u zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) u manjim ili većim epidemijama.

Bolest karakterizira pojava simptoma kao što su visoka temperatura, treskavica, glavobolja, bolovi u mišićima, opća slabosti organizma. Gripa počinje naglo, s povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom, pospanošću, malaksalošću, a prisutan je i slabiji apetit.

Ona se najčešće prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon što oboljela osoba kihne ili zakašlje, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirom zaraženih predmeta (kvake, tipkovnice, telefonske slušalice) pa nakon toga dodirujući nos, usta ili oči.

U inače zdravih ljudi gripa se obično ne liječi, nego se samo ublažavaju simptomi bolesti. Preporuča se mirovanje, uzimanje dovoljne količine tekućine, lagane hrane te lijekova koji smanjuju bolove i snižavaju povišenu temperaturu.

Tko je u većem riziku od razvoja komplikacija gripe?

To su stariji od 65 godina, trudnice, dojenčad ispod 6 mjeseci starosti, kronični bolesnici i osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Vrlo je važno redovito prozračivati prostorije u kojima boravimo i držati se savjeta obiteljskog liječnika.

Cijepljenje je  najučinkovitija mjera za sprječavanje obolijevanja od gripe, cijepiti se mogu djeca starija od 6 mjeseci i odrasli. Jednom preboljela gripa ne pruža zaštitu od obolijevanja gripe sljedeće sezone, zaštita je tipno specifična. Zbog promjena u cirkulirajućim sojevima virusa kao i zbog mogućeg pada/gubitka zaštitnih protutijela u krvi, potrebno je cijepiti se svake godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije