Roditelji svakog trećeg djeteta iz Međimurja nisu sklopili brak

Međimurska županija rekorder je u Hrvatskoj po broju djece rođene u izvanbračnim vezama, objavio je ovih dana Državni zavod za statistiku. Od 1253 djece rođene 2011. godine (podaci za 2012. godinu bit će vjerojatno poznati tek na kraju ove godine), čak 370 ima roditelje koji nisu sklopili brak.

Rekorder je općina Orehovica, u kojoj je od 32 djece čak 20 iz izvanbračnih veza. Slijede općine Mala Subotica, Pribislavec i Nedelišće. Najviše njih živi u romskim naseljima u tim općinama.

– Ti me podaci uopće ne iznenađuju jer kod nas u Orehovici vrlo se malo parova odlučuje na sklapanje braka pred matičarom. Glavni razlog je neimaština. Dobro je o tome javno govoriti, da ljudi u Međimurju znaju da to nije romski običaj, već da nas na to prisiljavaju socijalne neprilike – kaže Krunoslav Vuk iz Orehovice, predstavnik romske nacionalne manjine u tom selu. On je i općinski vijećnik.

– Mislim da bi većina parova htjela ozakoniti brak, pogotovo zbog djece. Kad se dijete rodi, otac i majka odlaze k matičaru kako bi on priznao očinstvo, a djetetu se, već kako se dogovore, daje očevo ili majčino prezime – objašnjava K. Vuk.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Nedelišću je 2011. godine rođeno 175 djece, od kojih 70 u izvanbračnoj vezi. U Pribislavcu je 31 od 59 djece rođeno u izvanbračnoj vezi, u Maloj Subotici 51 od 89, a u Čakovcu 95 od 314. U ostalim općinama postotak je mnogo manji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije