prekinuta mađarska okupacija

FOTO Paljenjem svijeće na gradskom groblju u Čakovcu obilježen Dan oslobođenja Međimurja

Prije 75 godina prekinuta je četverogodišnja mađarska okupacija

S obzirom na aktualnu situaciju, prigodno je paljenjem svijeće na gradskom groblju u Čakovcu, obilježen Dan oslobođenja Međimurja, kada je prije 75 godina prekinuta četverogodišnja mađarska okupacija.

Oslobođenje Međimurja započelo je 1. i 2. travnja 1945. godine, Prelog je oslobođen 4. travnja, a Čakovec 6. travnja. Ovaj dan značajan je jer je nakon četverogodišnje okupacije, u pravom smislu riječi za Međimurje došla sloboda. Točno je 75 godina od pobjede nad fašizmom, pobjede koja je postala jedan od temelja današnjeg demokratskog svijeta. Sve je manje danas ljudi koji su proživjeli i koji znaju i razumiju četverogodišnju mađarsku okupaciju Međimurja.

Ovim podsjećanjem na antifašističku prošlost Međimurja i oslobođenje od onih koji su ovaj kraj stoljećima željeli otrgnuti od njegove nacionalne matice, želimo sačuvati spomen na Međimurce koji su robovali po zatvorima i koncentracijskim logorima ili su završili svoj put u vihoru 2. svjetskog rata boreći se za svoju zemlju. Sjećanja i obilježavanja obljetnica i događaja iz antifašističke borbe, Domovinskog rata, kao i iz drugih vremena hrvatske povijesti, je jedan od najvažnijih načina za stjecanje civilizacijskog, povijesnog i kulturnog identiteta našeg naroda. Tijekom 2. svjetskog rata u antifašističkoj borbi sudjelovalo je više od 2000 naših sugrađana, njih oko 1800 završilo je u logorima i zatvorima dok ih je 300-tinjak poginulo. Slava svima koji su dali živote.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije