Vijesti / Društvo
Društvo
TERENSKI RAD Država policajcima iz Međimurja isplaćuje 450.000 kuna jer su radili u Mađarskoj i Sloveniji
Ilustracija/Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

presuda općinskog suda

TERENSKI RAD Država policajcima iz Međimurja isplaćuje 450.000 kuna jer su radili u Mađarskoj i Sloveniji

Pravo na naknadu za rad na terenu uređeno je tako da ne ovisi o stvarnim troškovima koje radnik ima ili nema, već mu to pravo pripada uvijek kada su za to ispunjeni kolektivnim ugovorom dogovoreni uvjeti, i to u paušalnom iznosu, a ne u iznosu dodatnih troškova, ističe sud.

Država policijskim službenicima iz Međimurja treba isplatiti oko 450.000 kuna, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, jer su radili na graničnim prijelazima na teritoriju susjednih država, pa imaju pravo na tzv. terenski dodatak.

Jedan od njih dobit će prema presudi Općinskog suda 83.760 kuna jer je upućen na rad na granični prijelaz Letenye u Mađarskoj radi obavljanja hrvatske granične kontrole, na temelju ugovora između dviju država o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima. U tužbi je naveo da je time zapravo poslan na rad u Mađarsku, gdje je svoj posao obavljao osam sati dnevno ili duže, no poslodavac mu od 1. siječnja 2014. do prosinca 2018. nije isplaćivao naknadu za rad na terenu na koju, smatra, ima pravo prema kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Granični prijelaz mu je, inače, od radnog mjesta u policijskoj postaji udaljen oko 18 kilometara, no smatra da ima pravo na 150 kuna terenskog dodatka za svaki dan rada na teritoriju izvan Hrvatske. Pravni zastupnik države na sudu je naveo da je svrha terenskog dodatka pokriće povećanih troškova koje policijski službenik može imati zbog rada na terenu, poput troškova smještaja i prehrane.

Granični prijelaz Letenye - Goričan je, smatra, mjesto rada policijskog službenika, pa se ne može tretirati kao rad na terenu. Granična kontrola na tom graničnom prijelazu postavljena je na državnom teritoriju Mađarske, na 300-tinjak metara udaljenosti od hrvatskog teritorija. No, sud u presudi navodi da rad na području druge države iziskuje cijeli niz priprema prije početka službe zbog ograničenja i nemogućnosti korištenja pauze na području matične države.

Pravo na naknadu za rad na terenu uređeno je tako da ne ovisi o stvarnim troškovima koje radnik ima ili nema, već mu to pravo pripada uvijek kada su za to ispunjeni kolektivnim ugovorom dogovoreni uvjeti, i to u paušalnom iznosu, a ne u iznosu dodatnih troškova, ističe sud. Granični prijelaz u mjestu Letenye na teritoriju Mađarske u funkcionalnom smislu nije dio hrvatske policijske postaje. Hrvatski policajac ne može, na primjer, uhititi mađarskog državljanina ili sudjelovati u očevidu prometne nesreće u susjednoj državi.

Sudovi u Hrvatskoj u činjenično istovrsnim predmetima koji se odnose na isto razdoblje, priznavali su policijskim službenicima pravo na terenski dodatak koji, kako tumače, nije uvjetovan udaljenošću mjesta u koje se službenik upućuje od stalnog mjesta rada. Još devetero policajaca dobit će ukupno nešto više od 350.000 kuna za rad na prijelazima Petišovci i Ormož u Sloveniji.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!