VELIKO PRIZNANJE za međimurce

THE BEST FOOD Svi vole naš specijalitet: Međimursko meso ‘z tiblice’ je najbolja svjetska delicija!

Ovo je veliko priznanje za cijelu Hrvatsku, a posebno za malo Međimurje. Radi usporedbe, kulen se našao na 89., a pršut 120. mjestu.

‘Međimursko meso ‘z tiblice’ upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je u Službenom listu Europske unije od 30. studenog 2017. godine.

Ime ovog međimurskog specijaliteta proširilo se diljem svijeta, a ljudi su, nakon degustacije, imali samo riječi hvale. Tako se meso našlo u mnogim domovima kao neizostavna hrana za posebne prilike.

Prepoznala je to i Svjetska organizacija The best food koja je ovih dana objavila listu najboljih svjetskih delicija. Upravo na toj listi i to na prvom mjestu našlo se ‘Međimursko meso ‘z tiblice’.

Ovo je veliko priznanje za cijelu Hrvatsku, a posebno za malo Međimurje koje je i kroz gastronomiju dokazalo da spada u sam svjetski vrh. Radi usporedbe, kulen se našao na 89., a pršut na 120. mjestu.

‘Međimursko meso ‘z tiblice’ je tradicionalan proizvod, posebne kvalitete i vrijednosti te je sastavni dio kulturne baštine međimurskog područja. Uz ostala jela međimurske tradicionalne kuhinje ovaj autohtoni proizvod se, ne samo održao u ponudi ugostiteljskih objekata i u domaćinstvu, već je i specifično pakiran našao svoje mjesto na mnogim prodajnim mjestima.

Proizvod je sastavljen od dva sastojka: “slanína” i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa. U proizvodnji “Međimurskog mesa ‘z tiblice” kao sirovina se upotrebljava svježe svinjsko meso (svinjski but u komadu bez kostiju i kože, svinjska leđa i slabina, lopatica, vrat, rebra i potrbušina) i leđna slanina. “Slaníne” su proizvod dobiven termičkom obradom leđne slanine uz kontrolirane uvjete. Termički obrađeni komadi svinjskog mesa slažu se u “slaníne” na način da svaki komad mesa mora biti obložen “slanínama”. Zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana dobiva se gotov proizvod “Međimursko meso ‘z tiblice” koji je spreman za konzumaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije