Kradu pse i vraćaju ih vlasnicima uz traženje novca

U redakciju portala eMedjimurje.hr putem rubrike Pitanja i odgovori pristižu emailovi u kojima se čitatelji žale kako pripadnici romske nacionalne manjine otuđuju domaće životinje, prvenstveno pse koje onda vraćaju vlasnicima uz traženje novca.

Pitanje smo proslijedili u Policijsku uprava međimurski da li oni imaju kakvih saznanja o tome, da li su zabilježeni takvi slučajevi i što poručiti čitateljima ukoliko se nađu u takvoj situaciji. Odgovor nam je poslao glasnogovornik PUM Zdravko Kolarić.

– Policijska uprava međimurska nije zabilježila nijedan takav slučaj, što dakako ne znači da se oni nisu desili, ali ih vlasnici životinja nisu prijavili policiji. Prema činjenicama koje ste iznijeli u poruci moglo bi se raditi o kaznenom djelu, no važno je za svaki pojedinačni slučaj utvrditi okolnosti pod kojima je neka osoba došla u posjed tuđe stvari, u ovom slučaju životinje.

Ukoliko se utvrdi da se radi o krađi, a vrijednost oduzete imovine prelazi 2 tisuće kuna protiv počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a ako je vrijednost manja od 2 tisuće kuna oštećeni građanin protiv počinitelja može podići privatnu tužbu pred nadležnim sudom. Radi li se o prijevari, za odluku o pokretanju postupka vrijedi isti imovinski cenzus. 

Građanima koji se nađu u takvoj situaciji poručujemo da se svakako obrate policiji koja će utvrditi sve činjenice i uputiti ih na njihova prava, a protiv počinitelja ovisno o slučaju, pokrenuti odgovarajući postupak, piše u odgovoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije