Seljačka sloga Donja Dubrava proslavila 85. rođendan

U subotu, 5. siječnja članovi KUD-a Seljačka sloga iz Donje Dubrave prigodnim programom svih generacija proslavili su 85. obljetnicu kontinuiranog rada i djelovanja. Više od 70-tak izvođača prošlo je pozornicom u školskoj sportskoj dvorani, a njima su na rođendansku proslavu, uz veliki broj posjetitelja, stigli zamjenik međimurskog župana Matija Posavec, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga MŽ-e Dejan Buvač, općinski načelnik Marijan Varga, predsjednik OV-a Donje Dubrave Željko Kovač i mnogi drugi.

Rođendanska priredba započela je recitacijom Željka Panića koji je u ime svoje obitelji KUD-u poklonio prikladne stihove za 85-ti rođendan. Voditeljica programa Janja Kovač je na kratak način ispričala 85 godina dugu priču o slavljeniku: – Sve je počelo na inicijativu nekoliko mještana koji su organizirali zabave i prikupljali novac za osnivanje prvog kulturno umjetničkog prosvjetnog društva “Dubravka”. 31. srpnja 1927. godine “Dubravka” je oformljena s pravilima i prvim predsjednikom Marijanom Šketom.

Prvi folklorni zaljubljenici susretali su s mnogim problemima, nedostatkom nošnji, instrumenata pa čak i prostorom za okupljanje. Tome usprkos sastajali su se u mjesnoj gostionici iz koje su organizirali svoj rad. Organizirana su tako razna predavanja, zabava povodom praznika, maškara, proštenja.

Nakon 2. svjetskog rata 1947. godine društveni život je bio obnovljen je preko Ogranka “Seljačke sloge”, a njegovo vođenje preuzeo je Mijo Novak– istaknula je voditeljica rekavši da krajem 90-tih godina prošlog stoljeća društvo dobiva današnji naziv Kulturno umjetničko društvo “Seljačka sloga” Donja Dubrava.

Neizostavno, kao što se u slavljima unatrag spominje, je ime Elizabete Toplek-Tete Lize koja zasluženo nosi titulu primadone međimurske izvorne popevke. Društvo je 2009. godine izdalo nosač zvuka “Teta Liza i Tonček” s 13 rijetko izvođenih međimurskih pjesama za koje je KUD-o primilo dvije najprestižnije hrvatske diskografske nagrade Porin u kategoriji najbolje izvedbe folklorne pjesme i najbolje folklorne pjesme.

Društvo danas u svojim redovima okuplja 70-tak aktivnih članova u folklornoj, dramskoj i tamburaškoj sekciji. Svi oni imali su brojne nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu, a za svoj rad primili su brojna priznanja, a izdavaju najveću županijsku nagradu u kulturi Nagradu Zrinski,i Zlatnu plaketu Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije.

U programu je bilo plesa, pjesme, svirke i glume, a isti su upotpunili članovi TS Frankopani s vokalnim solistima Zvonimirom Dravecom i Sašom Štefićem. U sklopu rođendanske proslave dodijeljena su zlatna, srebrna i brončana priznanja za višegodišnji rad u društvu, dok su posebnim priznanjima nagrađeni najistaknutiji i najzaslužniji članovi društva Elizabeta Toplek-Teta Liza i Antun Horvat. Oni su uz to primili i umjetničke slike.

Valja spomenuti da su uz priznanja u ruke dobili skulpturice međimurske čižme s trdom sarom autora Antuna pl. Benka. Nagrade su zaslužnima uručivali Saša Šopar, predsjednik KUD-a “Seljačka sloga”, Matija Posavec, Dejan Buvač i Marijan Varga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije