MasterChef Nikola otkriva kako je dobio nadimak Zmija

Druga sezona Masterchefa Hrvatska, kuharskog showa Nove TV stigla je do samog kraja. Nikola Lesar, tehničar za računalstvo iz Čakovca postao je drugi hrvatski MasterChef. U zanimljivom međimurskom superfinalu gdje su Nikola Lesar i Marko Palfi kuhali jedan nasuprot drugoga, a od žirija su dobili zadatak pripremiti dva menija u kojima su bila predjela, glavno jelo i desert.

Nikola i Marko su s glavnim jelima i predjelima bili briljantni i poprilično izjednačeni što je kulminiralo zanimljivim scenarijem: o pobjedniku MasterChefa odlučivali su deserti. A veličanstvenu pobjedu desert je donio upravo Nikoli koji je za nagradu osvojio 200 tisuća kuna, izdavanje vlastite kuharice i kuharski komplet LivingColoura. Bilo nam je zadovoljstvo razgovarati s međimurskim MasterChefom.

eMedjimurje.hr: Nikola, prije svega čestitke u ime svih Međimuraca koji su ponosni na tvoj nastup u kuharskom showu. Svojom jednostavnošću osvojio si Međimurce, ali i cijelu Hrvatsku!

– Hvala. Dal sam sve od sebe da se upravo to i desi.


eMedjimurje.hr: Ušao si u TOP 20. Jesi li tada razmišljao – mogu ja to do kraja? Ili si se jednostavno prepustio kuhanju?

– Zapravo nisam nikad ciljal na pobjedu, u show sam ušao s ciljem da naučim različite tehnike, upoznam korištenje različitih namirnica, jednostavno, da učim! Svaki dan sam započel kao da je to zadnji i tako sam nastavil kuhati i do kraja, bez previše razmišljanja. Dino nam je poručio da je kuhar dobar kolko i njegov zadnji tanjur. Nekak sam se vodil za tim primjerom.

eMedjimurje.hr: Međimursko superfinale! Dokazali ste da Međimurci itekako znaju kuhati. Da li je superfinale bio izazov za tebe kad si znao da nasuprot tebe kuha Marko?

– Puno smo Marko i ja zapravo pričali o promociji naše autohtone međimurske kuhinje, i stvarno smo htjeli pokazati ostatku zemlje, a i šire, da je zapravo naš kraj jako magičan i poseban, ali na žalost, zapostavljen. Mi Međimurci ni sami nismo svjesni kolko potencijala zapravo imamo s našom hranom. To želimo promijeniti, jer, kao što velim, imamo jako puno toga za ponuditi, a jako malo o tome znamo.

Superfinale su za mene bili zapravo kao i svaki drugi dan, možda zvuči čudno, al do sada ni u jednom izazovu nisam bio opušten ko u superfinalu. Kuhao sam rame do rame s mojim prijateljem i to je to. Let the best one win!

eMedjimurje.hr: Pobjednički meni sastavio si prije ili je to bila odluka koju si morao donijeti tog trenutka?

– Meni sam zapravo sastavljal od ulaska u top 20, imal sam ideje koje bi mogel provesti, i eto, dogodilo se!

eMedjimurje.hr: Kao najstroži član žirija spominjao se Dino. Zajedno s Markom radiš u njegovom restoranu. Kakav je kao šef i kakvo je tvoje mišljenje o ostalim članovima žirija? Mate je izjavio da “međimurska mafija” kuha u superfinalu.

– Ma Dino zapravo nije toliko strog kad ga bolje upoznate. On je majstor zanata i traži perfekciju i ljubav prema kuhanju na tanjuru, ništa manje. Dosta ga pogađa ako netko uništi namirnicu i tu se apsolutno slažem s njim. Tjerao nas je da budem bolji, makar to bilo izrečeno na grub način. Lakšeg puta u kulinarstvu nema. Marko radi u Prascu koji ima manje više koncept jednog simpatičnog bistroa. Uživa u tome.

Ja trenutno radim u novom restoranu koji Dino otvara nakon Nove godine. pod imenom 5/4 (Peta četvrtina). Filozofija kuhanja tog restoranu je da se koriste zapostavljene hrvatske namirnice i prikaz tradicionalnih jela na moderan način. Dino mi zapravo više djeluje kao mentor nego šef, izuzetno je strpljiv i smiren, i jako je pozitivna osoba, al dok se radi se radi. Mate i Radovan su također super, Mate više tezi k modernoj kuhinji koja je trenutno u trendu. A Radovan, njemu jelo ili je fino ili ne.

eMedjimurje.hr: U kući si se sprijateljio s kandidatima. Tko su ti bili pravi frendovi, a tko te razočarao? Odakle nadimak Zmija?

– Sa svima sam imao dobre odnose, stvarno nije bilo svađa u ovoj kući. Najbolji frendovi su mi bili Hrvoje i Palfi, a imao sam, i još imam, jako dobre odnose s Ivanom, Mateiom, Kike, Petrom Plantak i Časlavom. Zmija je zapravo nadimak koji sam dobil odmah po ulasku u kuću. Pričali smo koja je egzotična namirnica koju bi mi probali, pa sam ja rekel divlje zmija. Palfi se na to nasmijal, i pital me, a kaj, Nikola, postoje pitome zmije? Smijeh i tak me zapravo on počel zvat Zmija pa su ostali samo prihvatili.

eMedjimurje.hr: Osvojio si 200 tisuća kuna. Kamo ćeš usmjeriti taj novac i kada možemo očekivati izdavanje tvoje kuharice?

– Svaku kunu ću ulagati  na usavršavanje (tečajevi, knjige, možda čak i inozemno školovanje). Dio novaca potrošit ću na put u London. Planiram posjet jednom od najboljih restorana na svijetu koji vodi moj idol Heston Blumenthal. Kuharica ce uskoro biti gotova, očekujte puno ludih recepata.

eMedjimurje.hr: Kroz sve emisije bio si pravi Međimurec, pritom mislim da si bio isti od početka do kraja, naglašavao si odakle dolaziš i govorio tečnim međimurskim dijalektom.

-Treba biti ponosan na svoj kraj. Ja sam ponosni Međimurec. Glupo mi je kad se ljudi pretvaraju da su nešto drugo, ma budi svoj, nije bitno što drugi misle.

eMedjimurje.hr: Što bi čitateljima portala eMedjimurje.hr predložio da stave na stol za novogodišnji meni?

– Koristite isključivo lokalne namirnice, jer imamo tak puno toga, a tak je sve fino. Pustite si mašti na volju i probajte nekaj staroga pretvoriti u novo, započnite Novu s time. Budite ponosni na ono što imamo 🙂

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije