Oprez: Nakon deset godina u Međimurju se pojavila trihineloza

Nakon desetak godina u Međimurju se pojavila trihineloza! U laboratoriju Bioinstituta u Čakovcu u srijedu je potvrđeno da je uzorak mesa divlje svinje zaražen trihinelom, opasnim parazitom koji može prijeći i na čovjeka. Upravo to se i dogodilo u selu pokraj Čakovca.

– Muškarac je konzumirao meso prije nego što je obavljen trihineloskopski pregled. Jeo je biftek od mesa divlje svinje – kaže veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek. Analiza u Bioinstitutu potvrdila je crne slutnje – meso je zaraženo. Na teren je odmah izašla veterinarska inspekcija koja je uništila oko 90 kilograma mesa.

Nema naznaka da bi još netko mogao oboljeti od te divlje svinje. Posljednji slučaj zaraze kod čovjeka u Međimurju zabilježen je prije desetak godina. – Apeliram na sve koji obavljaju svinjokolje u domaćinstvima za vlastite potrebe da meso svinja obavezno odnesu na pregled. To je zakonska obveza, a i najbolja prevencija bolesti – ističe Kolarek.

Osim bolesti, vlasnik svinje zaradit će i prekršajnu prijavu jer meso nije odnio na analizu. Platit će novčanu kaznu. Da se radilo o mesu za prodaju, bio bi i kazneno gonjen zbog puštanja nepregledanog mesa u promet. Simptomi bolesti su kod ljudi povišena temperatura, bolovi u mišićima i edem vjeđa. Kad se paraziti začahure u mišićima, liječenje je otežano.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije