Policija za Božić nagrađuje najsavjesnije vozače

U srijedu, 19. prosinca tijekom dana policijski službenici Postaje prometne policije provest će tradicionalnu preventivnu akciju “Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače”.

Tijekom akcije policijski službenici će na određenim punktovima zaustavljati i vršiti kontrolu vozača i vozila, kojom prilikom će najsavjesnijim vozačima uručiti promidžbeni materijal Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije (sigurnosni trokut, rezervne žaruljice, reflektirajuće prsluke, kutije prve pomoći, reflektirajuće trake za pješake te bljeskalice za bicikle), dok će nesavjesne vozače kazniti uz apel o potrebi poštivanja prometnih propisa, a sve s ciljem zaštite svih sudionika u prometu, poglavito najranjivijih. 

Promatrajući razdoblje proteklih pet godina na prometnicama Međimurske županije prisutan je trend pada ukupnog broja prometnih nesreća, koji se nastavio i tijekom 2012. godine. Promatramo li posljedice prometnih nesreća, vidljivo je da unatrag dvije godine bilježe po 9 smrtno stradalih osoba, što je u okvirima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, dok je ove godine zabilježena najmanji broj smrtno stradalih osoba u cestovnom prometu (6).

U posljednjih pet godina najviše smrtno stradalih bilježe u svojstvu vozača osobnih automobila (13), pješaka (12), vozača motocikla (10), vozača bicikla (8), putnika u osobnom automobilu (6), te jedan vozač mopeda i jedan putnik na traktoru. Od okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama brzina je i nadalje najzastupljenija okolnost, dok je iz navedenih podataka vidljivo da se njezin broj kontinuirano smanjivao unatrag pet godina.

Udio brzine kao okolnosti koja je prethodila prometnim nesrećama u 2012. godini iznosi 22,43%. Alkohol kao uzrok prometnih nesreća pojavljuje se u gotovo svakoj četvrtoj prometnoj nesreći. Udio alkohola kao uzroka prometnih nesreća u 2012. godini iznosi 10,6% dok je 2008. godine udio iznosio 12,7%, što ukazuje na blagi pad. U 2012. godini Policijska uprava međimurska provela je 38 represivnih i 27 preventivnih akcija koje su uvelike pridonijele povoljnom stanju sigurnosti u cestovnom prometu.

Preventivnom akcijom “Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače” želja im je zaokružiti ovu 2012. godinu poticajom vozačima da i nadalje dosljedno poštuju prometne propise u cestovnom prometu poradi održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije