Vjerujete li u smak svijeta 21.12.2012.?

Ovih se dana naveliko priča o smaku svijeta. Koliko god se ta priča činila smiješnom i bizarnom ipak je jedno sigurno – nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Iako je veću popularnost teorija o smaku svijeta doživjela kada su mnogi pobornici teorije zavjera povezali smak svijeta s mogućom apokalipsom koju su predviđale već i Maje, ova teorija postoji već nešto više od tri desetljeća kada se tvrdilo da se Zemlji približava planet Nibiru – koji je zaslužan za velike promjene u zemaljskoj povijesti.

Pojam Nibiru bio je poznat već u starom Babilonu, no ondje se odnosio na točku ekliptike koja odgovara ljetnom solsticiju. Majanski kalendar pak, završava 21. prosinca 2012. godine. Točnije, završava jedan vremenski ciklus. Materijalni dokazi iz ruševina u Guatemali svjedoče o fokusiranosti Maja na proučavanje vremenskih ciklusa, ali nigdje se ne spominju jahači apokalipse.

Nostradamus, najpoznatiji prorok, u svojim Proročanstvima, spominjao je i moguće  promjene magnetskih polova Zemlje, koji bi doveli do poremećene ravnoteže na Zemlji. Apokalipsu također spominju i Kura’n, Tora i kineska Knjiga promjena, objavljeno je na portalu Teen385.com.

Možda i najveći skeptici u svemu ovome ipak vide zrnce istine. Naime, možda ćemo u budućnosti svojim bezobzirnim ponašanjem, zagađivanjem okoliša i općenito neodgovornošću, sami sebe dovesti do propasti. Ili su pak Maje bile u pravu. Ostaje nam da čekamo. Pet dana, pet godina, pet tisuća godina. Tko zna.

Vjerujete li vi u bilo koju teoriju o smaku svijeta?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije