Na čelu KUU 'Lipa'

JASENKA NOVAK ‘Sretna sam jer sam imala mogućnost cijeli život raditi ono što volim’

U Gornjem Mihaljevcu posjetili smo Jasenku Novak. Naša sugovornica je donačelnica općine Gornji Mihaljevec, predsjednica KUU "Lipa" Gornji Mihaljevec, glumica, recitator, a prije svega majka, baka i supruga te zaljubljenica u međimursku riječ i kulturnu baštinu Međimurja

– Najviše sam sretna što sam uspjela u ulozi majke i pošteno odradila svoju životnu zadaću. Naravno, uvijek je lakše kada ti vlastito dijete u tome pomogne i dozvoli da zajedno smjelo kročite kroz život. Mi smo u tome zajedno uspjele. Stoga, je moja najveća sreća što je naša kćer Evelin Novak, mogu slobodno reći, poštena, odgovorna, jednostavna i skromna osoba. Kroz sve te godine bilo je puno ulaganja, odricanja i teških trenutaka, ali mi smo imale čvrstu vjeru, samopouzdanje, volju, neizmjernu ljubav te nas ništa nije moglo pokolebati u vlastitim namjerama životnog cilja. Sada je ona moj oslonac da što lakše preživim razdvojenost i daljinu koja nas razdvaja. Ono nešto posebno je nagrada za sve to što mi danas kćer omogućava. Odlazak na njezine koncerte, nastupe, premijere, opere i operete u bilo koji grad ili državu. Naša ljubav i sreća nastavlja se dalje kroz unuka Oskara-Leonarda. U svemu tome ogromna podrška je i cijela obitelj, bez koje to ne bi moglo ići u tom smjeru da se nije teško i mukotrpno radilo te podržavalo.  Sada kada sam u mirovini često puta znam reći: “Živim u raju”. Iako i prije mi je bilo lijepo raditi i živjeti sa dragim ljudima ali sada sam posebno sretna što sam zdrava i imam više vremena i u miru mogu odlaziti na izložbe, produkcije, večeri poezije, promocije, predstave, koncerte i opere. – započinje naš razgovor Jasenka te nastavlja: 

Na čelu KUU “Lipa” Gornji Mihaljevec sam punih 18 godina. Vrlo sam ponosna na tako posebnu, za mene dragu udrugu. Zajedno smo kao jedna velika obitelj. Svi se cijenimo i radimo odgovorno u zdravoj sredini što je danas rijetkost. U udruzi nas ima oko 25 aktivnih članova, a kada treba i više. U udruzi “Lipa” djeluje recitatorska, folklorna, pjevačka te glumačka sekcija. Imamo svoje nošnje koje smo same izrađivale još u “Aktivu žena” gdje sam bila na čelu 8 godina, a sada smo ih još više nadopunili i dali sašiti više ženskih, muških te dječjih nošnji. Plešemo plesove našeg gornjeg kraja koji su se kod nas plesali, a gravitiraju sa Slovenijom. Organiziramo večeri poezije, promocije knjiga i kroz sve te godine bilo je jako puno predstavljenih pjesnika iz cijelog Međimurja i šire. 

Zadnjih godina predstavljamo knjige naših članova, Rajke Trokter i Ivana Grahovca. Godinama smo imali mješoviti pjevački zbor, ali su nam se voditelji mijenjali, pogotovo mlađi ljudi koji su odlazili u nove sredine pa smo imali prekide. Sada je vodstvo preuzela mlada i perspektivna voditeljica Ivana Tkalec koja je oformila žensku vokalnu skupinu. Također imamo “Band Lipu”, koji za svaku manifestaciju pripremi vlastiti program, i na kraju svakog događanja uveseljava publiku. Udruga također ima izrađenih 7 skupnih kostima jer se godinama pojavljujemo na fašničkim manifestacijama. – govori nam Jasenka. 

Svjedoci smo vremena u kojem je sve teže raditi s ljudima i za ljude. Biti na čelu neke udruge, posebno kulturno umjetničke veliki je izazov ali vjerujemo i satisfakcija. 

Moram napomenuti da mi nije teško raditi s ljudima, već zadovoljstvo, jer oni su svi vrlo vrijedni i jako radišni u svojim domovima te im se treba diviti da onako premoreni svi dolaze na probe točno na vrijeme. Žao mi je jedino što nemamo više mlađih članova. Nažalost znamo da svi imaju puno svojih obaveza te da nemaju vremena za takvu vrstu aktivnosti. Zato još više cijenimo mlade gimnazijalce koje imamo. Vrlo su aktivni i odgovorni. Zaključak je da su svi članovi udruge prvenstveno zaljubljenici u dramski amaterizam i u tome smo najbolji. Velika je sreća što sami pišemo svoje tekstove prilagođene nama i našoj publici. U svemu tome osjeća se naš entuzijazam. Obilježavamo sve značajnije datume u našoj općini i šire. Prijavljujemo se i na “Smotru narodnih običaja” u Kotoribi. Gdje smo prikazali običaje: “Međimurski svati” i “Verestovaje”, tim tekstovima sam ja autor. Prikazali smo i: “Odlazak u vojsku” autora Roberta Kosa, dopredsjednika udruge. 

Od 2009. godine do danas redoviti smo učesnici na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Prelogu (KAM), gdje smo uvijek zapaženi, nominirani i nagrađivani. Nakon niza godina aktivnog sudjelovanja dva smo se puta plasirali na državnu smotru te je na toj državnoj smotri naša članica Lea Kovačić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Na KAM-u u Prelogu ja sam dobila nagradu za najbolju žensku ulogu te dvije godine kasnije nagradu za najbolji dramski amaterski tekst. Druga naša afirmirana članica udruge, Rajka Trokter također je napisala više amaterskih tekstova te je također dobila nagradu za najbolju predstavu te više nominacija. Isto tako uz više nominacija dobivene su i nagrade za sporednu mušku ulogu i to je dobio Mladen Mikulan. Franjo Halabarec je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu te više nominacija za sporednu mušku ulogu i nagradu za maestralno-akrobatsko odigranu ulogu, dok također sam piše amaterske tekstove. Naš dopredsjednik udruge, Robert Kos autor je više amaterskih tekstova koji su nominirani za najbolju predstavu, režiju i tekst te nagrađivani kao najbolja predstava i najbolja režija. – ponosno ističe predsjednica KUU “Lipa” te završava naš razgovor riječima: 

Ponekad kažem sama sebi: “Jako sam sretna i zadovoljna!”,  zbog toga jer sam imala mogućnosti cijeli život raditi ono što volim i što me ispunjava. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije