GODINA U ZNAKU 40. OBLJETNICE SMRTI

FOTO Skupština ogranka Društva ‘Josip Broz Tito’ M. Središće: ‘Ne dozvoljavamo bacanje ljage na njegovo ime’

To su skupovi gdje se sudionici oslovljavaju sa drugarice i drugovi. Istaknuta je dobra suradnja s anfifašistima Međimurske županije

U Murskom Središću je u petak, 21. veljače održana redovita godišnja izvještajna skupština Ogranka ‘Josip Broz Tito’ Mursko Središće, a koji djeluje u sklopu Društva ‘Josip Broz Tito’ Međimurske županije pa su potporu njihovom skupu dali i istomišljenici iz Čakovca, Svetog Jurja u Trnju, Ivanovca i Selnice, a tu je bio i Zvonko Golub, čelni čovjek međimurskih boraca i antifašista.

O minulom i plodonosnom radu ogranka u 2019. godini, koji danas broji 48 članova, govorio je Valent Tuksar, njegov predsjednik, čovjek koji je i čelni čovjek Društva ‘Josip Broz Tito’ Međimurske županije. U kratkim crtama je posjetio na povijest njihova formiranja i postojana te je izrazio radost što su prepoznati unutar Grada te, osim što baštine lik i djelo druga Tita, oni su aktivni u realizaciji gradskih događanja, a još su veći ponos istaknuli što su gotovo do kraja realizirali prilično zahtjevan program rada za prošlu godini.

Predsjednik je posebno apostrofirao njihov boravak na Brijunima gdje se okupljaju svi koji štuju Tita i njegove tekovine. Bili su u Beogradu, Jasenovcu i Kumorovcu, mjestima koja su vezana uz Titovo ime, a slavili su sve slavne dane vezane uz antifašističku borbu. Uz to je izrazio radost što je bilo dosta druženja s članovima drugih ogranaka u Međimurju.

– Samo smo zapalili svijeće i položili cvijeće za one koji su bili žrtve fašizma – rekao je. A to nisu činili samo na spomen-obilježjima u Međimurju, već i sredinama pieteta koje su pohodili. Podcrtana je dobra suradnja i realizacija dijela programa s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije. Tuksar je, u ime opravdano odsutnog člana Ogranka Ivana Korbelja, pročitao kraći referat o Titu, a preko kojeg je istaknuta njegova povijesna uloga u bivšoj državi i svijetu.

Prisjetio se na vrijeme od prije 40 godina kada su iz toga svijeta došli gotovo svi državnici kako bi odali posljednju počast velikanu toga svijeta.

– Mi Tita i nakon 40 godina doživljavamo i klanjamo mu se i ne dozvoljavamo bacanje ljage na njegovo ime – poruka je iz referata. Na skupu je rečeno kako će za sve članove Društva ‘Josip broz Tito’, pa tako i za članstvo iz Murskog Središća ova godina biti zahtjevna jer je specifična s obzirom na obilježavanje 40. obljetnice smrti Josipa Broza Tita pa će u svezi toga na razini države biti održani posebni memorijalni skupovi, a glavni će biti u Fažani gdje će se održavati ‘Titovi dani’. S tim u svezi bit će organiziran i posjet Kući cvijeća u Beogradu. Neće biti zaboravljeni  ni međimurski povijesni velikani iz II. svjetskog rata s međimurskog područja. 

Skup su pozdravili gotovo svi gosti. Zvonko Golub je opetovano istaknuo kako je cilj antifašista pa i članova Društva, mladima ukazati na fašističko zlo, i  borbu protiv tog zla jer se, kako je rekao Golub, ta borba, pod utjecajem desnice, želi staviti u neki mračni kutak naše prošlosti, a oni su ti koji već 30 godina čine velike napore da se to ne dogodi.

– Naprotiv, mi u Međimurju možemo reći kako od njene središnje vlasti imamo po tom pitanju potporu. Ne zaobilaze nas međimurski župan, a niti predsjednik Skupštine Međimurske županije, a gdje su oni, tu su onda i predstavnici javnog mnijenja pa je preko njih vidljivo naše postojanje i djelovanje – rekao je.

Josip Cesar, koji je predsjedao skupštinom, upozorio je ispred SDP Grada M. Središće na nakane onih koji žele da se Titovo ime, misleći na jednu njegovu ulicu, zauvijek makne iz ove sredine. Rekao je kako u svezi toga i članovi Ogranka trebaju biti ‘budni’ i stati na stranu onih koji su se još 1992. godine u gradu dogovorili kako će ta ulica zauvijek nositi njegovo ime i tada se je zvala Ulica maršala Tita, danas je to Ulica Josipa Broza Tita.

– Ako se ne ‘diraju’ imena ostalih velikana naše prošlosti zbog čega mijenjati to ime? -pitao je Cesar. Rekao je kako je ta ideja za sada na ‘ledu’ te je izrazio bojazan da se  ponovno ne aktualizira u vrijeme lokalnih izbora. Na kraju skupštine su posebno pozdravljena dva nova člana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije