sve službe uvijek spremne

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE Međimurski vatrogasci imaju sve više posla, lani imali čak 946 intervencija

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je peta sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Ladislav Söke iz Službe za civilnu zaštitu Čakovec naglasio je kako je protekla godina prošla bez većih nesreća te su se članovi Stožera većinom bavili planiranim aktivnostima. 

– Početkom travnja održana je vježba civilne zaštite “Nedelišće 2019.” tijekom koje su svi sudionici u sustavu civilne zaštite pokazali visoku razinu spremnosti. Temeljne operativne snage u Međimurju su Javna vatrogasna postrojba i 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su prošle godine održali 76 taktičko-pokaznih vježbi, operativne snage Gradskog društva Crvenog križa Čakovec te Hrvatska gorska služba spašavanja – rekao je.

 “Sustav civilne zaštite na području Međimurske županije omogućava izvršavanje svih zadaća vezanih uz zaštitu i spašavanje stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od velikih nesreća i katastrofa zahvaljujući dobroj organiziranosti i opremljenosti svih operativnih i ostalih gotovih snaga koje se zaštitom i spašavanjem bave u okviru svoje redovne djelatnosti.”, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije te zamjenik župana Josip Grivec.

Objasnio je kako je jedan od noviteta u Planu razvoja sustava civilne zaštite inicijativa za izgradnjom pristupnih mjesta za čamce i drugu potrebnu opremu za postupanje u intervencijama na rijekama Muri i Dravi (stari tok), budući da na potezu od Dekanovca do ušća Mure u Dravu te nizvodno od hidroelektrane Dubrava na starom toku rijeke Drave nema prikladnih pristupnih mjesta.

O Analizi protupožarne sezone izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj. Ujedno je objasnio kako je početkom ove godine na snagu stupio novi Zakon o vatrogastvu, kojime je Hrvatska vatrogasna zajednica postala središnji državni ured za vatrogastvo.

Na području Međimurske županije tijekom 2019. godine zabilježeno je 946 intervencija, što predstavlja povećanje za 12,75% u odnosu na 2018. godinu, kada je zabilježeno 839 intervencija. Od toga je zabilježeno 359 požara što je za 73,43% više u odnosu na 2018. godinu, 207 tehničkih intervencija što je smanjenje za 28,13% i 380 ostalih intervencija što je povećanje za 10,46% u odnosu na 2018. godinu. Vatrogasci Vatrogasne zajednice Međimurske županije izvršili su sve svoje obveze temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. godini i zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Dosadašnja suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite na području Međimurske županije iznimno je dobra te se unaprjeđivala međusobnom razmjenom iskustava, znanja, podataka i vještina u cilju podizanja razine sigurnosti stanovništva Međimurske županije. Sve točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije