PRIČA KOJA JE ODUŠEVILA MNOGE

BUDUĆA PRIMALJA VELIKOG SRCA Čakovčanka Elena volontira u bolnici u Tanzaniji

Studentica primaljstva Elena Del Duca iz Čakovca volontira u afričkoj bolnici. Kako nemaju ni najosnovnije stvari, Elena pokreće humanitarnu akciju, čiji dio možete postati

– Sve je počelo prošle godine kad sam trebala završiti preddiplomski studij primaljstva i
razmišljati o završnom radu. Htjela sam pisati o uvjetima u zemljama trećeg svijeta i njihovim porodima. Ta ideja mi nije izlazila iz glave. Dok su drugi pripremali završni rad, odlučila sam upisati apsolventsku godinu, radila sam cijelo ljeto preko student servisa, skupljala novac gdje sam stigla i šest mjeseci kasnije evo me u veljači na plus 30 na drugom kraju svijeta – svoj hrabri pothvat objašnjava 22-godišnja ​Elena Del Duca ​iz Čakovca, studentica treće godine Primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci koja se trenutačno nalazi u gradu Arusha na sjeveru Tanzanije. 

Do kraja ovog mjeseca, Elena će preko udruge “MediTrip” volontirati u bolnici “Levolosi
Health Center” te istovremeno posjećivati sklonište “Pipi House”, gdje će uz rad pomagati u edukaciji djevojaka i žena. S obzirom na uvjete u kojima se hospitalizirani nalaze, odlučila je pokrenuti humanitarnu akciju prikupljanja potrepština.

– U ovom mjestu ljudi nemaju najosnovnije stvari, pelene, rukavice, klemice za podvezivanje pupkovine, posteljinu za krevete, vodu ni sapun! Žene na porode same donose stvari koje trebaju. U skloništu zvano “Pipi house” živi ženska siročad, trudnice, odbačene žene u dobi od 0 do 24 godine. Objekt sadrži svega pet soba i čak više od 80 žena. Jedan krevet dijele 3 ili 4 osobe s malom djecom koja nemaju pelene. Prošli tjedan imale smo radionicu pranja ruku, kao prevenciju širenja infekcija. Ako dođe do
infekcije i netko se razboli, odmah treba u bolnicu, a ovdje nitko nema osiguranje ni novac za to. Ako nemaš novac, ne žele te primiti u bolnicu i djeca umiru od neke nama bezazlene bolesti.

No ipak, kad sam u njihovoj blizini ne vidim niti jednu ne nasmijanu osobu, vedru i spremnu na zagrljaj i druženje. Tu ostajem još dva tjedna i prikupljam novac na svoj osobni račun, ne planiram donirati novac već kupiti ono najpotrebnije. Zahvaljujem svima, iz dubine svog srca na svakoj donaciji. ​Djeca vam šalju puno zagrljaja i puse. Da vam bar mogu poslati toplinu koju ja osjećam kad me jedan od njih zagrli kao da se znamo cijeli život​ – ispričala je Elena.

Ovoj hrabroj volonterki možete se pridružiti svojom donacijom na račun HR2424020063103065389 ili na službenoj stranici (​https://viva-tanzania.com/pippi-house-foundation/​).

– Htjela bih se zahvaliti prijateljima i obitelji koji su cijelo vrijeme bili uz mene, podrška i najveći navijači ikad za ovo putovanje. Bez toga, ne bih bila tu gdje jesam. Jer prvo pitanje koje su mi uvijek svi postavljali je bilo: “Kaj se ne bojiš? Ti si luda.”, ali oni pravi su me samo zagrlili i rekli: “Jedva čekam da mi sve ispričaš kad se vratiš.” – poručuje mlada primalja velikog srca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije