PEDAGOGINJA I ODVJETNIK

BRAČNO GNIJEZDO SAVILI U ČAKOVCU Dunja i Denis Mišić žive brak mnogima za primjer

Oni su jednostavno Dunja i Denis. Njoj je danas 30 godina, Denis je 4 godine stariji. Spojili su ih 2014. godine varaždinski Špancirfest i prijatelji na njemu

Danas žive sretan brak u Čakovcu pa su jedan dio dana fizički odijeljeni, no Amor je 24 sata u njima. Dunja je Međimurka i zaposlena je kao stručni suradnik – pedagog u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec. Ispunjava je rad s djecom, izrazito je zanima  psihoterapija, stoga je krenula na edukaciju iz psihoterapije u Zagrebu kako bi usavršila svoje kompetencije savjetovanja, vođenja i poučavanja.

On ima slovensko porijeklo jer je rođen u Brežicama, no s obitelji je odrastao u Samoboru. Na svim razinama školovanja bio je odličan učenik koji je, uz ljubav prema košarci, oduvijek naginjao društvenim znanostima. Sukladno tome, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja upisao je pravni studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Nakon završetka studija radio sam kao odvjetnički vježbenik u nekoliko zagrebačkih odvjetničkih ureda. Nedugo nakon položenog pravosudnog ispita otvorio sam samostalni odvjetnički ured u Prelogu – reći će danas o sebi preloški “fiškal”. Rijetki u njegovom okruženju znaju, a još manje njegovi klijenti, kako je Denis bio stipendist Vlade Francuske Republike. Na našu znatiželju odgovara…

– Od osnovne škole bio sam dio eksperimentalnog razreda koji je učio francuski jezik, a tijekom predzadnje godine fakulteta profesorica koja mi je davala instrukcije iz francuskog sugerirala je da se prijavim na natječaj za dodjelu stipendija za jezično usavršavanje u Francuskoj koji su raspisali Francusko veleposlanstvo u Zagrebu i Vlada Francuske Republike. Poslao sam traženu dokumentaciju i motivacijsko pismo, nakon čega sam pozvan na intervju s izvornim govornicima francuskog jezika. Intervju je prošao odlično te sam dobio stipendiju koja mi je omogućila da ljeto provedem usavršavajući francuski jezik u gradu Vichyju u središnjoj Francuskoj s mladima iz cijelog svijeta – kaže.

Odvjetništvo kao profesija?

– Ono postaje zahtjevno dinamično, povlači veliku odgovornosti, ali sam je oduvijek vidio kao veliki izazov koji je odredio moj profesionalni put. U današnjem modernom, globaliziranom svijetu i posao odvjetnika se promijenio, postao je mnogo zahtjevniji i raznovrsniji. Moderan odvjetnik, osim pravnih znanja, mora poznavati barem osnove ekonomije, mora govoriti strane jezike, imati informatičke kompetencije te se kontinuirano usavršavati i stjecati nova znanja. Jedan moj san se ostvario otvaranjem samostalnog odvjetničkog ureda u Prelogu, no snova i ciljeva mi ne nedostaje te se nadam ću svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju Preloga i Međimurja te ostvarivanju prava svih mojih stranaka.    

Vratimo se korijenima ljubavi?

– Upoznali su nas zajednički prijatelji 2014. godine za vrijeme trajanja Špancirfesta u Varaždinu. Ti zajednički prijatelji kasnije su nam postali vjenčani kumovi čime smo im se zahvalili što su odigrali ulogu Amora u našem slučaju – kažu i vraćaju se ljubavi “na daljinu”.

– Nakon prvog druženja sa zajedničkim prijateljima češće sam dolazio u Čakovec da vidim Dunju. Isto tako, ona je dolazila kod mene u Samobor. Malo pomalo, naša druženja prerasla su u prijateljstvo i ljubav. Veza na daljinu oboma nam je bila izazov i novo iskustvo, ali čini mi se da nas je to još više povezalo – kaže Denis.

Nekoliko godina su bili u vezi na daljinu, viđali su se većinom vikendima jer je ona radila u Čakovcu, a on u Zagrebu. Imali su dojam da su stalno na putu i da su im koferi uvijek spremni. Takav način života ih je živcirao jer željeli smo biti zajedno svaki dan, a ne samo vikendom.

– Oboje smo imali veliku želju započeti zajednički život, stoga sam Dunju zaprosio na njen 28. rođendan – kaže nam Denis.

Još i danas pričate o posebnom vjenčanju?

– Svadbenu svečanost za najbližu rodbinu i prijatelje upriličili smo 1. rujna 2018. godine u restoranu Terbotz u Železnoj Gori okruženoj bajkovitim i pitoresknim međimurskih vinogradima. Uz nastup benda, odlično smo se zabavljali i isplesali, a naši gosti pohvalili su ukusnu domaću hranu sa sezonskim namirnicama i vrhunska međimurska vina – ispričali su uglas.

I tada odabir mjesta življenja?

– Iako u današnje vrijeme mnogo mladih napušta Hrvatsku, Dunja i ja smatramo da je Međimurje jedna uređena, razvijena i perspektivna sredina u kojoj se možemo profesionalno razvijati i graditi naš obiteljski život. Preseljenjem u Međimurje dobio sam na kvaliteti života – reći će Denis i pojasniti: – Prije preseljenja u Čakovec, živio sam u Samoboru, a radio u centru Zagreba. U posljednje vrijeme Zagreb je postao prometno iznimno opterećen grad i puno sam vremena, skoro 2 sata dnevno, a ponekad i više, gubio na putovanje s posla i na posao.

Otkako sam preselio u Međimurje, od Čakovca u kojem živim, do mog ureda u Prelogu stignem vrlo brzo, nema prometnih gužvi stoga imam znatno više slobodnog vremena koje iskoristim za druženje s obitelji i prijateljima te rekreaciju. Supruga Dunja i ja smo u zadnje vrijeme dosta zauzeti s poslovnim obvezama, stoga svaki slobodan trenutak nastojimo provesti opuštajući se u prirodi ili pak odlazimo u obiteljsku oazu u Zasadbregu gdje obrađujemo vrt, kosimo travu i uređujemo voćke. Nakon odrađenog posla, volimo otići kod naših dragih prijatelja Ivana i Bibe u obiteljski restoran iz kojeg se pruža prekrasan pogled na idiličnu prirodu – u zanosu će reći oboje.

Denise, rekli ste kako imate dojam da se u Međimurju sve može. Pojasnite…

– Iako razmjerno kratko živim u Međimurju, stekao sam dojam da su Međimurci nadasve vrijedni i pošteni ljudi koji žele raditi i stvarati, a Međimurje dobro organizirana i uređena sredina u kojoj se njeguje tradicija poduzetništva. Ovdje se cijeni poduzetnički duh i inicijativa te stoga Međimurje vidim kao idealno mjesto za razvoj svojih profesionalnih ciljeva. Osoba sam koja je sklona izazovima, krasi me profesionalna radoznalost i smatram da ovdje mogu napredovati i profesionalno se razvijati.

I sada ono ležerno. Volite ples, košarku, međimurska vina?

– Potaknuti željom da plesnim umijećem očaramo naše goste na svadbenoj svečanosti supruga Dunja i ja smo godinu dana ranije krenuli na plesni tečaj koji se redovito održava subotom u večernjim satima u čakovečkom Domu amatera, mjestu gdje su brojne generacije Međimuraca savladale početne plesne korake. Za prvi ples izabrali smo pjesmu Ette James – “At last” na koju smo plesali engleski valcer.

Naši uzvanici su bili iznenađeni našim umijećem i plesnom koreografijom, s obzirom da smo ih prije uvjeravali da imamo “dvije lijeve”. S vremenom smo postali zaljubljenici u ples te i dalje redovito, koliko nam to profesionalne i privatne obveze dopuštaju, subotnje večeri nastojimo provoditi usavršavajući naše plesne korake s našim instruktorima koji su nas uveli u ovu mješavina sporta, umjetnosti, zabave i rekreacije -rekli su nadopunjujući se, a tada se za “riječ javio” Denis…

– Veliki sam zaljubljenik u košarku koju sam dugi niz godina trenirao, a danas najviše pratim europsku košarku te naše košarkaše u NBA ligi, posebice Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu. O košarci Međimurja ne znam puno, no primjećujem da postoji jedna velika zajednica zaljubljenika u radost loptanja pod obručima koja redovito organizira turnire kao što je npr. Zimsko košarkaško prvenstvo Čakovec koje se tijekom sljedeća dva mjeseca održava u dvorani  Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Siguran sam da ću s vremenom saznati više o međimurskoj košarci, a možda se i aktivnije uključiti u međimurska košarkaška zbivanja – kaže.

Osvrnuo se i na međimurske vinare…

– Nekolicinu međimurskih vinara imao sam prilike upoznati tijekom Porcijunkulova te manifestacija kao što su Mlado Međimurje na kojima su predstavljali svoja mlada vina. U razgovorima s njima uvidio sam koliko mnogo znanja, truda i ljubavi ulažu u svoja zaista vrhunska vina. Imam dojam da trud koji ulažu i vrhunska kvaliteta vina u Hrvatskoj još nisu dovoljno prepoznati te se nadam da će se to u budućnosti to promijeniti i Međimurje postati prepoznatljivo kao značajna vinska destinacija.

Denise, osobno mišljenje o Međimurkama?

– Mislim da su brižne i pažljive žene i supruge.

Čime vas je privukla Dunja, čime vi nju?

– Svojom ljepotom, jednostavnošću, vrckavošću i dobrotom. Usprkos mladosti iznimno je zrela osoba, tema za razgovor nam nikad nije manjkalo i tako smo shvatili da dijelimo jako puno zajedničkih vrijednosti i pogled na život. Moja supruga kaže da sam je privukao smislom za humor, vedrim pogledom na život i zaraznim optimizmom. Kaže da nikad nije upoznala tako optimističnu osobu te da joj je čak na početku taj optimizam bio neobičan. Isto tako, kaže da sam nesebična osoba na koju se obitelj i prijatelji uvijek mogu osloniti – iskreno će reći Denis, a za njihovu osobnost je dodao: – Dunja je jedna samosvjesna mlada žena koja je odlučna, realistična, tolerantna, odgovorna, osjećajna i brižna. Posjeduje iznimnu socijalnu inteligenciju, zna se snaći u svakoj situaciji i izboriti za sebe, a ja ću za sebe reći da sam uporan, odlučan, organiziran, optimist i ponekad tvrdoglav.

Povucite paralelu Čakovec-Samobor?

– Čakovec i Samobor su gradovi otprilike iste veličine te su to uspješni, moderni i razvijeni gradovi u koje se ljudi, a posebice mladi, doseljavaju. Oba grada su ugodna za život i mnogo ulažu u razvoj turizma. Ključna karakteristika Samobora je blizina metropole što ima mnogo prednosti za njegove stanovnike, dok je grad Čakovec upravno, gospodarsko, obrazovno i kulturno središte kojem gravitiraju ostali gradovi sjeverne Hrvatske. Supruga Dunja i ja volimo odlaziti u Samobor, obožavamo nadaleko poznate samoborske kremšnite, ali svoju perspektivu vidimo u Čakovcu i Međimurju te smo tu odlučili graditi našu budućnost.

Kako je prošlo Valentinovo?

– Supruga i ja smatramo da ne treba čekati određene datume kako bismo slavili ljubav, mislimo da je važno da cijele godine pazimo jedno na drugo te nastojimo ljubav, podršku, poštovanje i privrženost jedno drugome pokazivati svaki dan. Svaki dan možete iznenaditi životnu suputnicu/suputnika čokoladom, cvijetom ili joj/mu staviti poruku u džep kaputa. Ove godine smo Valentinovo odlučili proslaviti odlaskom na stand-up nastup “Bolja polovica” komičara Vlatka Štampara u Centru za kulturu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije