POČELA SA SAMO 15 GODINA

VODI SVETOMARTINSKE MAŽORETKINJE Stanka Kutnjak: ‘Štap u ruci nije samo ples, to je život!’

Voditeljica i osnivačica svetomartinskih mažoretkinja time se bavi već 15 godina. Kako kaže, bilo je i suza i smijeha, a svake godine postižu odlične rezultate

Priču o Stanki Kutnjak bilo je lako napisati. Zašto? Stanka Kutnjak su mažoretkinje i njezin svijet se vrti oko mažoretkinja. Stanki je oduvijek želja bila biti i baviti se s djecom.

– Majka sam dviju prekrasnih curica, Neli te Nikol. Slobodno vrijeme provodim s obitelji, kod kuće ili u prirodi, a dva do tri i po potrebi više puta tjedno u popodnevnim satima provodim na treninzima sa mojim plesačicama i plesačima gdje su i moje cure članovi. Plesala sam od 3. razreda OŠ u mažoretkinjama Murskog Središća, gdje je tada bila voditeljica Karmen KovačevićJambor. Trenerica koja me “zarazila” tim plesom bila je Monika Polanec, a nešto kasnije Lara Podgorelec koja je i danas voditeljica mažoretkinja Murskog Središća.

Kad sam završavala osnovnu školu, želja mi je bila da i naša općina Sveti Martin na Muri ima svoje mažoretkinje te da djeca imaju mogućnost baviti se plesom. Tako sam sa samo 15 godina uz pomoć mojih roditelja Biserke i Stanka Sedmaka, tadašnjeg načelnika Franje Makovca otvorila audiciju i osnovala svoju prvu skupinu. Neke cure su još i danas članice. Svetomartinske mažoretkinje djeluju u sklopu HKUU Sveti Martin čiji je predsjednik sadašnji načelnik Dražen Crnčec koji mi je tada bio i još i danas jest podrška. Puno je djevojaka i dječaka prošlo ovih 15 godina i bilo dio našeg sastava. Upoznala sam mnoštvo preslatkih djevojčica koje stalno odlaze kao djevojke na fakultete i onda, nažalost, napuštaju svoju skupinu. Zavoliš tu djecu i onda su tužni oproštaji ali sve je to normalno djeca dolaze i odlaze – započinje naš razgovor Stanka.

Na pitanje kako je voditi mažoretkinje, spremno je odgovorila…

– Mažoretkinje vodim 15 godina. Bilo je i teških trenutaka, ali kada imaš to u sebi i to voliš i radiš sa srcem ništa nije teško. Djeca su jako iskrena, sve više su talentirana, vole putovati, zabavljati se i uživati u njihovom djetinjstvu. U ovih 15 godina bilo je suza i smijeha, ali sve to je dio našeg plesnog života. Moje mažoretkinje naučene su od gubitka do pobjede, od pravde i nepravde, znaju da netko mora izgubiti. Svake godine smo sudionici državnog, internacionalnog natjecanja te raznih smotri i manifestacija. Svake godine postižemo odlične rezultate i kući se vraćamo s medaljama oko vrata. To je sve rezultat njihovog rada, entuzijazma, upornosti te volje i želje za plesom.

Trenutno vodim 4 skupine od 3-19 godina. Svake godine imam i pomoć starijih članica koje mi pomažu u raznim koreografijama. Pomagale su mi Nikolina Horvat te Ana Oletić, trenutno mi pomaže Lara Bogdan. Svake godine radimo koreografije za natjecanja, smotre i nastupe u općini. Uvijek smo puni ideja. Svaka od trenerica ima neku ideju koju razmijenimo i tako nastanu nove koreografije s novim pričama. Danas imamo više od 60 članica i jednog muškog člana – govori nam voditeljica svetomartinskih mažoretkinja.

– Podrška obitelji mi je jako bitna. Sretna sam što imam podršku svoje obitelji, posebno od supruga Ivice, djece te roditelja. Velika podrška su mi i roditelji mojih mažoretkinja, zahvaljujem im na tome jer isto tako odvajaju i vrijeme da dovode svoju djecu na treninge. Život je težak, treba ga učiniti ljepšim i zabavnijim. Nađite par sati tjedno za vježbu i bit ćete zahvalni kad odrastete. Djeca uključivanjem u razne aktivnosti uče i vještine socijalizacije sklapajući prva prijateljstva ili nova na raznim natjecanjima te nastupima, prvo putovanje bez roditelja, grupni/timski rad i natjecateljski duh.

Želim im napomenuti da se bave plesom jer je u ovom razdoblju jako bitno da djeca nisu uz mobitele i računala, nego da su aktivnija i time i zdravija. Isto tako djetinjstvo i sve što će sada doživjeti i vidjeti to je ono što će se rado prisjećati i pričati svoji djeci, i tako stvarati lijepe uspomene – zaključuje naš razgovor Stanka Kutnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije