Vijesti / Društvo
Društvo
HRVATI RUŠE REKORDE Uoči Valentinova uvezeno je više od milijun ruža
Pixabay

OBJAVIO HGK

HRVATI RUŠE REKORDE Uoči Valentinova uvezeno je više od milijun ruža

Usporedi li se veljača 2019. s veljačom prethodne godine, uvoz ruža porastao je za 14 posto, s 1,2 na 1,4 milijuna komada

U Hrvatsku se tijekom veljače uveze više od milijuna ruža, priopćila je u četvrtak Hrvatska gospodarska komora (HGK), u povodu sutrašnjeg Valentinova.

Uvoz ruža prošle je godine porastao s 376 tisuća eura u siječnju na 639 tisuća eura u veljači pa se sličan trend rasta očekuje i ove godine, kažu u Komori. Usporedi li se veljača 2019. s veljačom prethodne godine, uvoz ruža porastao je za 14 posto, s 1,2 na 1,4 milijuna komada.

Većina ruža iz Nizozemske

Po podacima HGK, u prvih deset mjeseci 2019. uvezli smo ruža u vrijednosti većoj od pet milijuna eura, što je porast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. kada je uvezeno ruža za 3,8 milijuna eura. Velika većina uvoza dolazi iz Nizozemske (4,8 milijuna eura), a manje količine uvozimo iz Slovenije, odnosno Njemačke.

Rastao je i ukupni uvoz rezanog cvijeća - s 8,1 na 10,6 milijuna eura, odnosno 30 posto, a uz ruže smo najviše uvozili rezano cvijeće za bukete i ukrase (3,6 milijuna u prvih deset mjeseci 2019. godine). Iz Komore navode i kako, paralelno s rastom uvoza, pada izvoz ruža i cvijeća općenito. Tako smo od siječnja do kraja listopada 2019. izvezli ruža u vrijednosti od 186 tisuća eura, ili 15 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine (220 tisuća eura). Najviše izvozimo u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ukupan izvoz cvijeća pao je za 1 posto, sa 704 tisuće eura u prvih deset mjeseci 2018. na 696 tisuća eura u istom razdoblju lani. Unatoč razvijenom uzgoju u Nizozemskoj, prema podacima Eurostata, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. Većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, navode iz HGK.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!