DAN JEDINSTVENOG BROJA

CENTAR 112 ČAKOVEC Petnaest godina u službi broja 112 za hitne službe, prekršajne sankcije za one koji zlorabe broj

O radu i funkcioniranju Županijskog centra 112 Čakovec govorio je voditelj službe Ladislav Söke. Lani je čakovečki Centar zvan 23.698 puta s iskoristivosti broja 34%.

– Broj 112 za hitne službe je u Republici Hrvatskoj u funkciji od 11. veljače 2005. godine, dok je u EU u funkciji već 29 godina – rekao je danas u službenim prostorijama Županijskog centra 112 Čakovec okupljenim novinarima Ladislav Söke, mag.ing. el., voditelj Službe u Čakovcu.

Iznoseći brojčane podatke, rekao je kako su lani imali u prosjeku 65 poziva na dan.  U razlučivanju brojke od 23.698 poziva rekao je kako je 8.046 poziva bilo namjenskih ili 22 na dan, nenamjenskih je bilo 15.590, a zlonamjernih 62. Posebno je istaknuo kako oni primaju dojave i na stranim jezicima, a najviše, čak 73,3%, bilo je na engleskom jeziku. Uz to dojave se zaprimaju na njemačkom, talijanskom, češkom i slovačkom. Sveukupno je zaprimljeno 15 poziva.

– Ako pogledamo samo namjenske pozive, 77% je bilo za hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i policiju, dok je 23% bilo za ostale službe kao što su inspekcije ili komunalne službe. Kada govorimo o hitnoj, policiji i vatrogascima, najviše se je zvala hitna pomoć u postotku 63% – rekao je te istaknuo značaju novinu koja bi mogla i morala zabrinuti one koji zlorabe taj broj. – Sada kada nas nazovete naši operateri vide lokaciju odakle poziv dolazi, a to je itekako važno za poduzimanje eventualnih posljedičnih sankcija – istaknuo je te dodao kako se iz vozila novijih datuma automatski može dobiti broj 112, no oni lani nisu imali tzv. e-poziv.

Centar ima zaposlena 4 operatera i 4 voditelja smjene i voditelja Centra. Rečeno je kako im ipak nedostaje još jedan djelatnik. Što se tiče opremljenosti s godinama Centar tehnički napreduje. Voditelj je upozorio one koji zlorabe ovaj broj na prekršajne sankcije kojima podliježu.

Od prošle godine se je Državna uprava za zaštitu i spašavanje pripojena MUP-a, odnosno Ravnateljstva CZ  kroz 12 županijskih centara koji jedinstveno djeluju kroz operativno-komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije