Vijesti / Društvo
Društvo
IMENDANSKE ČESTITKE Imendan slave osobe imena Valentin, Valentina, Zdravko i Ivana
Privatna arhiva

SLAVE IMENDAN

IMENDANSKE ČESTITKE Imendan slave osobe imena Valentin, Valentina, Zdravko i Ivana

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Prema katoličkom kalendaru, imendan danas slave osobe imena Valentina, Valent, Valentin, Zdravko, Zdravka i Ivana.

Imena Valent i Valentina izvedena su od latinske riječi "valentinus" i ima značenje - koja je zdrava, jaka. Ime je poznato ponajviše po svetom Valentinu iz 3. stoljeća. Zbog njega ime vezujemo s danom zaljubljenih, ljubavi i romantikom.

Zdravko je muško ime domaćeg porijekla, a izvedeno je od korijenа 'zdrаv'. Slavenska imena potiču često još od predkršćanskog ili srednjovjekovnog razdoblja. Za razliku od drugih kultura, slavenska imena se nisu odnosila na bogove i oružja nego su po pravilu opisivala osobine povezane sa željom za sretan život nositelja imena pa otuda i imena kao što je i ime Zdravko. Ženski oblik imena je Zdravka.

Ivana je ženska verzija imena Ivan koje je u kršćanskom svijetu jedno od najučestalijih imena. U kalendaru su mnogi i različiti Ivani. K nama je ime došlo preko grčke i latinske verzije. Original je u hebrejskom jeziku - Johanan sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), dakle Bog je milostiv. Bezbroj je oblika ovoga imena u svim jeziku, pa i u hrvatskom - Ivo, Ivica, Ico, Ićo, Ivoš, Iva, Ivana, Ivanka, Nana, Vana...

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!