Vijesti / Društvo
Društvo
POVIJESNI TRENUTAK Gej parovi od danas imaju pravu udomiti djecu! Javio se Ilčić: 'Hoćemo li im na sljedećim izborima reći – dosta?!'
Slavko Midzor/Pixsell/Facebook

Prava LGBT zajednice

POVIJESNI TRENUTAK Gej parovi od danas imaju pravu udomiti djecu! Javio se Ilčić: 'Hoćemo li im na sljedećim izborima reći – dosta?!'

- Ovo je povijesni trenutak koji u borbi za ravnopravnost LGBTI osoba u Hrvatskoj čini ono što političari već godina ne čine - napisali su iz Udruge Dugine obitelji.

Ustavni sud danas je, 7. veljače, objavio odluku u kojoj zaključuje da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja. Ovu su točku prenijeli mediji diljem zemlje prema čemu se da zaključiti da i gej parovi imaju pravo biti udomitelji djece.

Prema odluci suda prešućivanje istospolno orijentiranih osoba ustavnopravno je neprihvatljivo, a javnosti je najpoznatiji slučaj životnih partnera Ive Šegota i Mladena Kožića kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb prije nekoliko tjedana ponovno odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva.

Prema tome je Centar zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019. godine.

Iz Udruge Dugine obitelji napisali su da je prihvaćena njihova argumentacija za Zakon o udomiteljstvu.

- Ovo je povijesni trenutak koji u borbi za ravnopravnost LGBTI osoba u Hrvatskoj čini ono što političari već godina ne čine, a to je pozitivan iskorak naprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane i građanke RH – napisali su na Twitteru.

Ima i onih političara koji se ne slažu s takvom odlukom, a Ladislav Ilčić odmah se našao prozvanim komentirati odluku Ustavnog suda.

- Interesi djece očito zaboravljeni. Hrvatsko zakonodavstvo i sudstvo očekivano pomalo uvode Istanbulsku konvenciju. Hoćemo li im na sljedećim izborima reći – DOSTA?! - reagirao je na Facebooku dopredsjednik stranke Hrvatski suverenisti i udruge Grozd.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!