ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA ČAKOVEC

OPERIRALI RAK GRLA Iako govore teško, trebali bi ih dobro čuti i diviti im se

Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan je 1998. godine, a okuplja osobe operirane zbog raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike

Zadivili su nas prije dva dana u crkvi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu. Sjedili su jedan do drugoga u tišini. Bili su to laringektomirani, članovi istoimenog kluba pri Županijskoj ligi protiv raka Čakovec. S njima su bili Renata Kutnjak Kiš, dr.med., Marija Prekupec, dipl.med.techn. i Dejan Jurović, bacc.med.techn. 

Na početku klupe u drugom redu sjedio je Ivan Lepoglavec, njihov predsjednik. Skrušeno moleći čekali su na red da pred mnoštvom vjernika za oltarom pročitaju božje poslanice povodom obilježavanja “Blaževog”, a potom da prime blagoslov grla. Učinili su to onako koliko su im glasovne mogućnosti dopuštale, a potom su s dozom ponosa pred oltarom ‘pod dirigentskim vodstvom, zajedno zapjevali dobro poznatu skladu ” O mila majko nebeska”. Potom pljesak nazočnih, dug, iskren i topao…

Bile su to osobe kod kojih im je zbog raka odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu, a tijekom operacije se odstranjuju i glasnice pa laringektomirane osobe moraju naučiti jednu od metoda alaringealnog govora, govora bez glasnica.

Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće koje je lakše savladati uz pomoć članova kluba koji su dobro rehabilitirani te uz stručnu podršku. Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake 1. srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 09-10 sati. Sastanke redovito posjećuje 20-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera. Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu.

Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

– Stoga pozivamo osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, zdravstvene djelatnike i ostale zainteresirane osobe da se uključe u rad našega kluba. Jedan od najvećih izazova i potreba za laringektomirane osobe je savladavanje alaringelanog govora, govora bez glasnica. Govorna rehabilitacija, nažalost, nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj. Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina u Talasoterapiji u Crikvenici organizira Simpozije, Međunarodne susrete laringektomiranih osoba i Intenzivne seminare nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih. Stoga se članovima Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec (osobito novim članovi) omogućuje sudjelovanje na toj rehabilitaciji te će se za tu namjenu utrošiti i financijska sredstva prikupljena  tijekom njihovih akcije. Dio sredstava osigurava već više godina i Grad Čakovec kroz projekt “Nordijskim hodanjem i drugim oblicima rehabilitacije i resocijalizacije unaprijedimo kvalitetu života laringektomiranih osoba”.

Stručnjaci ističu kako su glavni čimbenici rizika za rak grkljana  pušenje cigareta, konzumacija alkoholnih pića, izloženost štetnim kemikalijama i tvarima, gastoezofagealni refluks, genetska predispozicija i nepravilna prehrana. Postoje i rani simptomi bolesti kao što su promuklost i/ili promjena jačine i boje glasa, nadražujući suhi kašalj, osjećaj stranog tijela u grlu, smetnje u disanju, a kod uznapredovale bolesti otežano i/ili bolno gutanje, neugodan zadah iz usta te povećani limfni čvorovi na vratu. -Stoga apeliramo na sve Vas da se u slučaju pojave simptoma bolesti što prije javite liječniku, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, dok su izgledi za izliječene najveći, a kvaliteta života ostaje očuvana. Još više, pozivamo Vas da živite zdravim stilom života, kako bi spriječili pojavu ove bolesti-poručuju stručnjaci zaduženi za klupski rad.   

– Na sastancima, osim svega spomenutog, imamo i probe pjevanja po čemu je Klug laringektomiranih sve prepozatljiviji. Svojim pjevanjem sudjeluju i na humanitarnim koncertima koje organizira Županijska liga protiv raka, obilježavanju Svjetskog dana nepušenja, pjevaju povodom obilježavanja Svetog Blaža. Danas su pjesmom zahvalili svima koji su ih podržali na humanitarnoj akciji u crkvi sv. Antuna Padovanskog- rekla nam je poslije ovog velebnog crkvenog obreda Marija Prekupec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije