Marini Kolar priznanje za promicanje ljudskih prava

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka povodom Međunarodnog dana ljudskih prava dodijelio je nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” koja se dodjeljuju za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

Među dobitnicima priznanja je Marina Kolar iz čakovečke Udruge Zora. Katarina Kruhonja je u ime Odbora za dodjelu nagrade i priznanja za Marinu Kolar rekla:  “S radošću vam upućujem čestitke jer ste ovogodišnja dobitnica priznanja “Krunoslav Sukić ” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici. Ovo priznanje je izraz zahvalnosti za vaš već desetogodišnji rad, promišljanje i učenje koji su rezultirali vašom zaokruženom životnom filozofijom koju uspijevate ostvarivati u vlastitoj zajednici.

Primjer ste kako jedna osoba može pokrenuti pozitivne društvene promjene (“lavinu”), a kako je ispunjen život osobe koja se zalaže za najslabije u svojoj zajednici (za romsku manjinu, žene žrtve nasilja, socijalno isključene). Vaš rad i postignuća postaju, zapravo, vaša biografija, ali i biografijom vaše zajednice.”

Marina Kolar, koju je za ovo priznanje kandidirala Tena Škvorc, predsjednica Udruge Zora, s radošću je primila vijest. “Ovo priznanje puno mi znači. Na neki način zaokružujem svojih 10 godina rada na ljudskim pravima, te s još više motivacije krećem dalje. Ovo priznanje ne pripada samo meni, već i meni bliskim ljudima koji su bili uz mene tijekom tih 10 godina, vjerovali u moj rad te uspješno podnosili moje radosne, ali i teške trenutke kojih u oba slučaja nije bilo malo.”

Marina Kolar je na području promocije i zaštite ljudskih prava svojim djelovanjem i ustrajnošću doprinijela pokretanju i održavanju mnogih ljudsko pravaških inicijativa. 2001. godine su-osniva Grupu Čakovec Amnesty Internationala Hrvatske (AIH), najveće svjetske organizacije za ljudska prava gdje je do 2009. na vodećim pozicijama (Koordinatorica grupe, Koordinatorica za kampanje i akcije, Koordinatorica za medije).

U sklopu Grupe sudjelovala je u Mreži hitnih akcija AI-a u sklopu kojih se aktivno zalagala za pomoć i dostojanstveni život pojedinaca/ki iz svih krajeva Svijeta, napisavši 211 apela i hitnih akcija vladama i ministarstvima diljem cijelom Svijeta. U AIH je bila angažirana i kao članica Izvršnog odbora i Nacionalna koordinatorica za mlade, sve do 2009. godine. 2003. godine su-osniva Udrugu Zora, za nenasilje i ljudska prava gdje je angažirana kao predsjednica, voditeljica projekata i trenerica za ljudska prava, a od 2009. godine kao izvršna direktorica.

U sklopu Edukacijskog centra udruge Zora provela je više od 200 edukacija na spomenute teme (ljudska prava, nasilje u obitelji, nasilje u mladenačkim vezama, vršnjački pritisak, nenasilna komunikacija, osnaživanje, menadžment volontera, spolno reproduktivno zdravlje, suradnja i timski rad…). Piše priručnike i edukacijske materijale, snima edukativne filmove.

Posvećena je prevenciji kao jedinom logičnom rješenju, educira marginalizirane skupine na području nenasilja, ravnopravnosti spolova i integracije socijalno isključenih. Volonterski je angažirana u mnogim udrugama kao konzultantica, trenerica, snimateljica i fotografkinja.  Aktivna je u donošenju odluka na lokalnom nivou kao članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova te članica Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Odgovorna je i kompetentna osoba koja s radošću radi svoj posao uz značajne rezultate i pozitivne promjene u lokalnoj zajednici, te je kao takva uzor mnogima. Svoj život posvetila je promociji ljudskih prava, te sa sigurnošću mogu reći da je Marina Kolar uvelike zaslužna za promociju i razvoj ljudskih prava na području Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije