Obitelj iz Čakovca dobila perilicu nakon pisma dječaka (3)

Iako je tek počeo živjeti, Danijel Mesarić (3) od najranije je dobi svjestan siromaštva i tuge koja preplavljuje njihovu čakovečku sobicu. Nema dječji krevetić pa čak ni stol, ali Danijel od Djeda Mraza nije zaželio ništa za sebe, već za majku Dragicu, prenosi 24sata.hr.

– Molim te Djede Mraze, donesi mojoj mami vešmašinu da ne plače dok u hladnoj vodi pere na ruke našu robu – šarajući po papiru u bradu si je govorio mali Danijel.

Živi s roditeljima u sobici koju plaćaju 100 kuna. U njoj je tek mali prostor za igru, električno kuhalo, ormar i krevet. Dok Dragica Nukić Tomašić (18) i Oliver Mesarić (32) plate režije, od 1500 kuna Dragičinih prihoda i povremenom Oliverovom zaradom ostane im svega 400 kuna. Odjeću i posuđe Dragica pere u malom umivaoniku. Kako nemaju ni stola, rijetke kuhane obroke obitelj jede nagurana oko stolice.

I na Božić će jesti na stolici i biti bez bora

– Moje dijete nije poželjelo medu ili čokoladu već perilicu, da mi bude lakše. To me rastužuje jer je još tako mali, a sve upija i jednostavno je prisiljen razumjeti neimaštinu – kroz suze govori Dragica.

I sama je prošla pakao očeva alkoholizma i seljakanje iz jedne udomiteljske obitelji u drugu. Do 12. godine živjela je s majkom Božicom i tatom Dragutinom u Prelogu. Nakon što ju je otac u alkoholnom ludilu umalo zaklao nožem, odveli su je u udomiteljsku obitelj u Sveti Križ. Dvije godine kasnije, nakon smrti oca, Centar za socijalnu skrb pristao je da ostane s majkom u roditeljskoj kući u Prelogu. Olivera je upoznala kao 15-godišnjakinja.

– Zavoljeli smo se i godinu kasnije već sam bila mama. U Prelogu je naš Danijel proživio prva četiri mjeseca, no socijalne radnice su utvrdile da to nisu adekvatni uvjeti života za dijete. Skupili smo socijalne pomoći i preselili se u iznajmljeni jednosobni stan, no gazda nas je u srpnju izbacio – priča Dragica. Strepe da će sad opet zavrišti na ulici.

– Bila sam u Gradu i nudili su nam prostor koji nema osnovne priključke za domaćinstvo. A odakle nam novac da prostor osposobimo ako nemamo ni za hranu?! Često se navečer pitamo imamo li što pojesti i dogodi se vrlo često i da nemamo. Danijel ima igračke, ali je to jako daleko od onog što imaju druga djeca – kaže majka koja, kao i svaka druga, želi sinu omogućiti najbolje što može.

Dodaje da se Oliver trudi pronaći posao, no ne uspijeva.

– Božić ćemo dočekati kao svaki drugi dan. Pojest ćemo nešto na stolici i gledati televiziju. Na zid ćemo objesiti borovu grančicu s nekoliko kuglica. I to je sve – tužno kaže Dragica.

‘Mama, je li Djed već dobio moje pismo?’

Tužna priča malog Danijela, koja je u ponedjeljak objavljena u listu 24sata, duboko je dirnula naše čitatelje. Javljaju se iz cijele Hrvatske sa željom da pomognu, da Mesarićima poklone perilicu, ali i druge stvari, kako bi prvi put Danijel i njegova mama Dragica (18) s osmijehom dočekali Božić.

– Opet plačem, ali od sreće jer se ljudi javljaju i žele nam pomoći. Ako bude više vešmašina, mi želimo samo jednu, a ostale ćemo pokloniti onima koji su u teškoj situaciji, kao i mi – kaže Dragica.

Danijel u nevjerici gleda u svoj papir i vjeruje da je Djed Mraz čuo njegovu molbu. Zbunjen telefonima što zvone pita:

– Je li Djed Mraz već dobio moje pismo?

Svi žele da Danijel, mama i tata budu radosni na Božić

Obitelj Mesarić živi u Čakovcu, u Ulici A. Starčevića 40. Broj žiroračuna u PBZ-u je: 234 0009 – 3227926265. Svi koji žele pomoći mogu nazvati mamu Dragicu na 099/ 505-2554 ili novinarku 24sata Zinku Čižmešiju na 098/ 762-442.

Pročitajte više u rubrici 24sata Sudbine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije