Vijesti / Društvo
Društvo
SURADNJA Međimurska županija potpisala sporazum o suradnji s Institutom za društvena istraživanja 'Ivo Pilar'
Međimurska županija

CILJ poboljšanje prosperiteta Međimurja

SURADNJA Međimurska županija potpisala sporazum o suradnji s Institutom za društvena istraživanja 'Ivo Pilar'

Institut društvenih znanosti 'Ivo Pilar' u Zagrebu svojim istraživačkim timom nastojat će doprinijeti poboljšanju prosperiteta Međimurja

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je Sporazum o suradnji s ravnateljem Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ prof. dr. sc. Željkom Holjevcem.

Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu, kao vodeći javni institut i ustanova koja je proslavila 28 godina rada na području društvenih i humanističkih znanosti, svojim istraživačkim timom nastojat će doprinijeti poboljšanju prosperiteta Međimurja.

- Najveći smo javni institut u području društvenih znanosti te imamo stotinjak zaposlenih znanstvenika i stručnjaka u području društvenih i humanističkih disciplina. Istraživanje lokalnih sredina u Hrvatskoj i suradnja s lokalnim zajednicama među temeljnim su intencijama Instituta, a kroz suradnju s javnim ustanovama primjenom znanja nastojimo osigurati bolju budućnost svih hrvatskih krajeva te u konačnici i bolju budućnost Hrvatske.

Upravo je razvoj jedna od dviju ključnih dimenzija na kojima Institut radi, uz identitet sredine kojoj donosimo znanje i koju svojim znanstvenim potencijalom pokušavamo unaprijediti te dodatno pomoći domicilnim snagama koje rade na identitetskim pitanjima. Kontinuirano gradimo i razvijamo mrežu vlastite organizacije na lokalnoj razini te nam je iznimno drago da uspostavljamo suradnju s jednom od najperspektivnijih županija u Hrvatskoj - poručio je ravnatelj Instituta Željko Holjevac.Proizvodnja javnog znanja u hrvatskom društvu jedna je od glavnih zadaća Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, a njihov istraživački tim Međimurskoj županiji ponudit će svoja ekspertna znanja i preporuke temeljene na istraživanjima za provođenje praktičnih implikacija. Brojne teme od zajedničkog su interesa za obje institucije, poput demografije, migracija, obrazovanja, uključenosti i društvenog angažmana mladih, kulturne baštine, kvalitete življenja, novih perspektiva za beskućništvo, socijalnog poduzetništva, rizičnih ponašanja.

- Znanstveni ugled Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ prepoznat je u lokalnom, nacionalnom i europskom okruženju, a njegove široke mogućnosti, multidisciplinarnost i prenošenje znanstvenih spoznaja direktno mogu utjecati na poboljšanje određenih područja života ljudi u našoj županiji - kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je suradnja dviju institucija već u tijeku.

Svoj trag u Institutu „Ivo Pilar“ ostavili su i Međimurci među kojima je dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, koja je nazočila potpisivanju Sporazuma s predsjednikom Znanstvenog vijeća Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ dr. sc. Nenadom Pokosom, pročelnicom UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonjom Tošić-Grlač, pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu Blaženkom Novak i pročelnikom UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darkom Radanovićem.

Brojne procese koji se događaju u Hrvatskoj i Međimurju nužno je sagledati i sa znanstvenog kuta kako bi se došlo do točnih uzroka i rješenja problema, složili su se okupljeni. Istaknimo i da je u zadnjem broju Časopisa za društvene i humanističke studije Pilar izašao znanstveni članak „Stanje i perspektiva procesa implantacije palijativne skrbi u Gradu Zagrebu i Međimurskoj županiji“ na kojem možemo temeljiti razvoj palijativne skrbi, predlagati zakonske promjene i utjecati na bolju budućnost sustava.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video