Vijesti / Društvo
Društvo
MEĐUNARODNI DAN KOKICA Tko bi im odolio? Kokice su mnogima omiljena grickalica
Grgur Zucko/PIXSELL

I KOKICE IMAJU SVOJ DAN

MEĐUNARODNI DAN KOKICA Tko bi im odolio? Kokice su mnogima omiljena grickalica

Negdje usput, netko je shvatio kako zagrijavanjem zrna kukuruza one eksplodiraju i time otkrivaju svoju finu, mekanu unutrašnjost

Kukuruz kakvog danas poznajemo potekao je od zrna koja su rasla na stabiljkama biljke veličine pšenice, dok nije prerastao u ono što danas zovemo – pravom „kuruzom“. Nakon što su doseljenici otkrili Novi svijet, malo je reći da je svijet poludio za ovom sasvim novom biljkom. 

Negdje usput, netko je shvatio kako zagrijavanjem zrna kukuruza one eksplodiraju i time otkrivaju svoju finu, mekanu unutrašnjost. Diljem svijeta, 19. se siječnja obilježava kao Međunarodni dan kokica. Mnogima je to omiljena grickalica, a istraživanja potvrđuju kako kokice sadrže beta-karoten te imaju visok sadržaj antioksidansa što znači da su kokice zdrava grickalica.

Zanimljivo je da zrno kukuruza za kokice može odskočiti i čak metar u zrak te da su se kokice, kada nije bilo štednjaka ili mikrovalnih pećnica, pripremale na vrućem pijesku, piše zagorje.com.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!