VIDEO: Prije 30 godina uvjeravali su nas da smo sigurni od poplava

Posredstvom našeg čitatelja došli smo do zanimljivog video materijala koji je snimljen povodom početka gradnje HE Varaždin i cijelog Dravskog hidroenergetskog sustava. Cijeli projekt krenuo je 1970. godine, a u video zapisu se jasno naglašava kako će izgradnjom hidroelektrana svakogodišnje strepnje mještana uz rijeku Dravu biti zaboravljene.

Rečeno je kako će Zeleni plan dobiti podstrek, a stanovništvo duž Drave osjetit će blagodati rijeke usklađene sa čovjekovim htijenjima. Više od trideset godina poslije dogodilo se nešto suprotno tadašnjim tvrdnjama. To su ove godine najviše osjetili poplavljeni mještani Pušćina.

Rijeka Drava je dugo godina izdržala, no došao je trenutak kada sve te tvrdnje padaju u vodu. Čovjekova htijenja toliko godina poslije su zadovoljena, a gdje su nestale blagodati rijeke o kojima se u ono vrijeme govorilo. Je li nemili događaj u Pušćinama početak novih strepnji?

Ostaje nam da vidimo, no više nikada nećemo olako shvaćati upozorenja i biti sigurno da nas Drava ne može poplaviti. Hidroelektrana Varaždin je izgrađena u relativno kratkom vremenu (4,5 godine), a u rad je puštena 1975. godine. Odvojite vrijeme i svakako pogledajte ovaj zanimljiv video.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije