BOLJA I EFIKASNIJA USLUGA ZA GRAĐANE

POTPISAN SPORAZUM Međimurska županija i dalje jedna od najracionalnijih hrvatskih županija

Potpisan Sporazum o povjeravanju poslova Ureda državne uprave. Međimurska županija će 1. siječnja 2020. preuzeti 49 djelatnika Ureda državne uprave čime će i dalje ostati jedna od županija s najmanjim brojem zaposlenika

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u Koprivnici je potpisan Sporazum o povjeravanju svih poslova Ureda državne uprave županijama. Sporazum su potpisali ministar uprave Ivan Malenica i župan Međimurske županije Matija Posavec, uz nazočnost župana i članova Vlade RH.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije donesena je Odluka temeljem koje je potpisan Sporazum te Odluka o unutarnjem ustroju Međimurske županije. Međimurska županija će 1. siječnja 2020. preuzeti 49 djelatnika Ureda državne uprave čime će i dalje ostati jedna od županija s najmanjim brojem zaposlenika budući da je od 64 djelatnika njih čak 15, odnosno 23,43% zaposlenih, otišlo iz sustava. U nadležnosti Županije bit će i uredski prostori u Čakovcu, ispostave u Prelogu i Murskom Središću te matični uredi u Nedelišću, Maloj Subotici, Dekanovcu, Štrigovi i Kotoribi.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako će učiniti sve da nova reorganizacija poslova rezultira boljom, efikasnijom i kvalitetnijom uslugom za građane te digitaliziranim sustavom. 

– Trenutno pripremamo potpunu reorganizaciju sustava u kojoj nam je povjereno preko novih 200 poslova iz segmenata imovinskih prava građana, opće uprave, gospodarstva i društvenih djelatnosti. Nastojat ću organizirati “one stop shop” sustav u kojem će se na jednom mjestu moći preuzeti svi dokumenti, dobiti sve potrebne informacije kako bi građanima sačuvali vrijeme i pojednostavili usluge koje su im potrebne. Na višu razinu podići ćemo sustav besplatne pravne pomoći, rada s udrugama, utvrđivanje prava vlasništva nad nekretninama te u digitaliziranim sustavom povezati sve poslove vezane uz obrazovanje, zdravstvo i opću upravu. Iako preuzimamo 49 djelatnika u reorganizaciji unutarnjeg ustroja imat ćemo svega 8 upravnih odjela i službu za unutarnju reviziju, čime želimo postići efikasnost i brzinu usluge – pojasnio je župan Posavec dodavši kako će do kraja godine obići sve ispostave i predložiti rješenja za gradove i općine.

– Reforma javne uprave u pripremi je gotovo četiri godine. Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima, ne samo lokacijski već i administrativno te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. Usklađivalo se zakonodavstvo, mijenjalo se više od 60 zakona. Obavljene su sve potrebne predradnje –  zakonske i funkcionalne, kao i materijalne, zbog čega se ne očekuju poteškoće u funkcioniranju sustava. Vjerujem da će se ovime dobiti brža, efikasnija i kvalitetnija uprava  koja je na usluzi građanima – rekao je ministar Ivan Malenica.

Konkretno, županije će od 1. siječnja 2020. godine preuzeti poslove koje danas obavljaju Uredi državne uprave što pored djelatnika i prostora podrazumijeva i preuzimanje predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme i sredstava za rad. Potpisivanju Sporazuma nazočili su v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Ingrid Šoltić, pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine Neda Šarić te voditelj Odsjeka Goran Gotal i viša stručna suradnica Ana Varga.

Sporazumi su potpisani u okviru 7. sastanka Vlade Republike Hrvatske sa županima i predstavnicima gradova i općina na kojem se razgovaralo o temama četvrtog kruga poreznog rasterećenja, predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije te pripremi Nacionalne razvojne strategije 2030.

Župani su suglasni kako je potrebno nastaviti voditi politiku koja potiče decentralizaciju i ravnomjerni regionalni razvoj Republike Hrvatske. Za županije je osobito važno donošenje nove financijske omotnice EU, uz zalaganje za mogućnost zadržavanja sredstava za koheziju i Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije