Zlatko Novak prvak države u kuharstvu, Slađana Herman viceprvakinja

Zlatko Novak iz Varaždina najmlađi je pobjednik Državnog prvenstva kuhara koje se održalo devetu godinu u nizu u sklopu manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva. Zlatko je svoje umijeće stekao u varaždinskom hotelu Turist, a trenutno je na privremenom radu u Njemačkoj. Drugo mjesto osvojila je Slađana Herman, kuharica restorana Herman na graničnom prijelazu Goričan. Trećeplasirani kuhar je Damnjan Draganić iz Falkensteiner hotela Therapia u Crikvenici. 

Za ukupni poredak Državnog prvenstva zbrajali su se bodovi iz tri kategorije, a u sve tri se odvažilo natjecati 14 kuhara koji su u tri dana natjecanja pripremili osam različitih vrsta jela. U kategoriji hladnog jela pripremali su osam porcija po četiri vrste malih zalogaja, a radili su i kreativnu hladnu platu s tri različita predjela. Također, kuhali su i dva glavna jela, brancin i kunić s prilozima.

Za meni su temu i paket s namirnicama kuhari dobili na samom natjecanju te su u narednih dva sata morali osmisliti četiri slijeda jela koje su na koncu i pripremili po vlastitim receptima. Uz kuhare koji su se borili za titulu prvaka, natjecalo se još njih 33 koji su svoje kulinarsko umijeće pokazali natječući se u osam različitih kategorija namijenjenih kuharima a la carte restorana, ali i bolničkih kuhinja te vrtića, škola ili studentskih menzi.

Također, nekoliko ih se dokazalo u izradi stolnog aranžmana od voća i povrća te skulpture od jestivih namirnica. Podsjećamo, tijekom Dana hrvatskog kulinarstva koji su se od 30. studenog do 5. prosinca održavali u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, održan je i Kamelija kup, ekipno natjecanje učenika. Najbolji su bili đaci Srednje strukovne škole Vinkovci. Isto tako, u sklopu manifestacije održano je i Držano prvenstvo slastičara na kojem je najbolja bila Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria. 

Osim natjecateljskog dijela posjetitelji su sudjelovali na nekoliko kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih kulinarskih majstora, a sponzori Podravka i Dukat organizirali su degustacije svojih proizvoda. Veliko oduševljenje gostiju izazvala je svečana večera Zlatna Nimfa na kojoj su bila servirana autohtona jela varaždinskog kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije