Veselko u Vugrišincu

OBITELJSKI DOM VESELKO Obiteljski centar obilježio Međunarodni dan ljudskih prava

Topla obiteljska atmosfera u domu Veselko, briga i njega osoblja zasigurno je u tome od velike pomoći za korisnike.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca, odnosno na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine. To je prvi međunarodni dokument koji u 30-ak članaka sustavno nabraja i definira sva do tada prepoznata ljudska prava te naglašava da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

Tom prigodom Predstojnica Podružnice Obiteljski centar Lidija Vinković, dipl.soc.radnica i stručna djelatnica Kristina Zorčec, mag.soc.rada u Obiteljskom domu Veselko u Vugrišincu održale su interaktivnu radionicu sa korisnicima doma.

Upravo iz razloga što prepoznajemo da su osobe s psihičkim oboljenjima još uvijek u društvu stigmatizirani, ovom radionicom željeli smo ih osnažiti i educirati o tome što su ljudska prava, osvijestiti ih na koji način oni mogu doprinijeti zaštiti ljudskih prava te razvijati socijalne vještine priznavanja i prihvaćanja različitosti, uspostavljanja ravnopravnih i pozitivnih odnosa s drugima te prihvaćanja odgovornosti.

U razgovoru sa korisnicima obiteljskog doma čuli smo njihova razmišljanja te probleme s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Kod korisnika su se u njihovim izlaganjima ispreplitale mnoge emocije, a što je najvažnije oni su ih prepoznavali, imenovali, te ih nisu skrivali. Tijekom razgovora smo zajedno došli do zaključka da su sve emocije poželjne i dobrodošle. Činjenica je da nas nekad te emocije koče u doživljavanju i prihvaćanju situacije ili ostvarenju nekog od naših/tuđih prava, ali upravo je to još jedan od razloga zašto ih trebamo prihvatiti i raditi na njihovom izražavanju.

Topla obiteljska atmosfera u domu Veselko, briga i njega osoblja zasigurno je u tome od velike pomoći za korisnike. Uz želje za sretne predstojeće blagdane i puno zdravlja u Novoj godini sa korisnicima doma smo ispred podružnice Obiteljski centar dogovorile i daljnju suradnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije