Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec obilježilo je 3. prosinac – Međunarodni dan osoba s invaliditetom organiziranjem svete mise u Crkvi B.D.M. Kraljice u Podbrestu, a kasnije je pripremljen mali domjenak za prisutne članove  i goste u Društvenom domu Podbrest.

Predsjednica društva Miljenka Radović, mag.iur zahvalila je na dolasku svim prisutnim članovima i gostima, posebno načelniku Općine Orehovica Franju Bukalu, te župniku Župe Gospe Fatimske – Orehovica vlč. Damiru Slameku. Predsjednica je u svom obraćanju prisutnima naglasila da je ovogodišnji moto obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom uklanjanje prepreka radi omogućavanja društvene uključenosti i pristupačnosti za sve.

Navela je da se u svijetu u kojemu je ideal imati, a ne i biti, sudjelovati ali i pobijediti, živjeti i uživati, osobe s invaliditetom teško uspijevaju izboriti za svoja prava. Predsjednica se osvrnula na djecu i mladež s invaliditetom apelirajući da se tu trebamo svi uključiti i pomoći im u pripremama za zadaće koje ih očekuju u svijetu rada i društvenom životu. Jedan dio te pomoći je i pružanje usluge asistencije za osobe s invaliditetom, koju vrstu usluge danas u velikoj mjeri zagovara naša Vlada, a provodi je i naše društvo.

Tu se posljedično javlja problem zapošljavanja osoba s invaliditetom koji je dodatno potenciran uvjetima koje određuje današnje otvoreno, tržišno gospodarstvo. Radović se osvrnula i na starije osobe s invaliditetom te naglasila da iste zaslužuju posebnu brigu, bolju skrb i podršku od strane cijele zajednice.

Bitno je pružanje socijalnih usluga, kao što su pomoć u kućanstvu, prilikom održavanju osobne higijene, pomoć pri zadovoljavanju osobnih potreba, potreba prijevoza, pratnje k liječniku, u banku i sl. To su sve usluge koje pružamo jednom manjem broju naših članova, no trebamo poraditi na tome da ih proširimo na sve potrebite članove. Istaknuto je da nije namjera društva da proziva ove ili one institucije.

Prvenstveno same osobe s invaliditetom, organizirane u udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom trebaju naći hrabrosti i snage, uložiti vlastita znanja, iskustva, vremena i puno truda za postizanje zajedničkih ciljeva. Pred svima nama je izazov i dugogodišnji put gradnje novih odnosa, počevši od obitelji, župne zajednice, centara i ustanova socijalne skrbi, sredstava javnog priopćavanja, pa do poboljšanja uvjeta odgoja i obrazovanja te zapošljavanja. Nakon izlaganja predsjednice, gosti i članovi uživali su u domjenku i zajedničkom druženju do popodnevnih sati.

Javna akcija Udruge tjelesnih invalida Međimurja

Udruga tjelesnih invalida Međimurja javnom je akcijom na Trgu Republike u Čakovcu 3. prosinca obilježila Međunarodni dana osoba s invaliditetom. Na postavljenom štandu bilo je izložen časopis Listek koji je zajedno s informativnim letcima dijeljen prolaznicima, a kroz razgovor se osvještavalo o prisutnosti osoba s invaliditetom u našoj zajednici, njihovim pravima i problemima s kojima su svakodnevno suočeni. 

Osobe sa invaliditetom su i dalje najsiromašnija, najisključenija i najdiskriminisanija grupa građana koja se suočava sa nizom prepreka. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svakog 3. prosinca od 1992. godine, kada je Glavna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se pozivaju sve zemlje na obilježavanje toga dana s ciljem da se invalidnim osobama omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu te da se građane podsjeti kako u njihovom susjedstvu žive osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.

Javna akcija organizirana je u sklopu projekta “Sigurni koraci k očuvanju zdravlja” koji financijski podupire Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije