Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Održana radionica o uzgoju mahunarki i natjecanje u kuhanju graha
Privatna arhiva

ODAZVALO SE 30 SUDIONIKA

FOTO Održana radionica o uzgoju mahunarki i natjecanje u kuhanju graha

Naglasak radionice je bio na podizanju svijesti o važnosti mahunarki u promociji održive poljoprivrede

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, održala je prvu po redu radionicu Inovativne mreže proizvođača mahunarki (LIN), u sklopu projekta “Transition paths to sustainable legume-based systems in Europe” (akronim: TRUE) u petak 29. studenog 2019. u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.

Na radionicu se odazvalo tridesetak sudionika, od kojih su najveći broj činili predstavnici poljoprivrednih proizvođača, članovi Hrvatskog klastera proizvođača mahunarki, predstavnici savjetodavnih i znanstvenih institucija te predstavnici lokalnih akcijskih grupa. Naglasak radionice je bio na podizanju svijesti o važnosti mahunarki u promociji održive poljoprivrede, te važnost promocije mahunarki kao konkurentne poljoprivredne kulture Republike Hrvatske.

Okupljeni sudionici imali su priliku slušati predavanja stručnih predavača iz Podravke d.d., TSH d.d., RWA Hrvatska d.o.o., Vitalis Crop Care d.o.o. i SEEDEV Hrvatska d.o.o. te iz praktičnih primjera saznati novosti, prilike i nedostatke kod proizvodnje i plasmana mahunarki u Republici Hrvatskoj.

Direktor SEEDEV Hrvatska d.o.o., g. Josip Jagušt, je prilikom predstavljanja rezultata hrvatske studije slučaja: „Mahunarke: njihova potencijalna uloga u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske“ naglasio kako zbog pojava novih trendova na tržištu hrane (veganstvo, fleksitarijanstvo) raste i tržište alternativa mesu i mlijeku koje se u najvećem dijelu bazira na mahunarkama.

S druge strane, raste i tržište mesa i mlijeka čime raste i potreba za proizvodnjom mahunarki za prehranu životinja. Osim ostalih mahunarki u Hrvatskoj je i niska proizvodnja graha što rezultira uvozom većim od 90%. Primjerice, Podravka d. d. proizvodi dovoljne količine graška za ukupnu potrebu u proizvodnji, dok je potreba za domaćom proizvodnjom graha visoka. Iz tog razloga, Podravka d.d. poziva zainteresirane kooperante za proizvodnju graha sorte trešnjevac.

Također, u sklopu radionice, kako bismo podigli svijest o važnosti konzumacije mahunarki održano je natjecanje u kuhanju graha. Sudjelovalo je pet vrsnih ekipa: List Međimurje, Udruga 54+, LM Komunikacije, Javna ustavnova REDEA i Udruga Extrema.

Cilj projekta TRUE je istraživanje i razvoj održivih sustava uzgoja mahunarki za ljudsku i stočnu ishranu, kao i povezivanje proizvođača, otkupljivača i prerađivača. Na projektu sudjeluje 24 partnera iz 10 zemalja Europske unije, a financiran je preko programa Obzor 2020 u ukupno iznosu od 4,999,927.50 EUR.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!