Dušanka Novak za HTV 1: Vjerujem da ću pronaći posao u svojoj struci

Trideset godina rada u prosvjeti i dvadeset godina na mjestu ravnateljice, a danas na ulici.


Danas je medijski prostor na trećem Dnevniku HTV-a 1 u 22.30 sati
, a da pred cijelom Hrvatskom progovori o svom slučaju zašto je smijenjena, dobila sada već bivša ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Dušanka Novak.

U čakovečkom ETŠ-u jednoglasnu potporu ravnateljici nakon jednostrane odluke o razrješenju s mjesta ravnateljice bez prava i mogućnosti žalbe te iznošenja svoje obrane, kao i bacanje na Zavod za zapošljavanje, a koju je kao u doba jednoumlja potpisao SDP-ov ministar obrazovanja Željko Jovanović, pružila su sva tijela škole – Školski odbor, Vijeće učenika, Vijeće roditelja, svi djelatnici škole. Dva puta su u ETŠ-u organizirane konferenecije za novinare, ne bi li javnost bila što bolje upoznata s događanjima u školi te kako bi svi shvatili da je ova odluka ministra u najmanju ruku nepravedna, ako ne i protuzakonita, kako su priopćili djelatnici škole.

Tako je ravnateljica Novak, umjesto priznanja što vodi jednu od najboljih ekonomskih škola u Hrvatskoj, dobila otkaz bez prava žalbe, a napravila je propust za koji je predviđena novčana kazna u rasponu od 2 do 5 tisuća kuna!


U ponedjeljak je od ETŠ-a do zgrade Međimurske županije bio organiziran miran prosvjed potpore
u kojoj su sudjelovali sadašnji i bivši učenici, djelatnici, roditelji i drugi. Organizatori su uspjeli u naumu da ovu temu približe hrvatskoj javnosti, a u prilog tome govori činjenica da su urednici HTV-a 1 pružili priliku bivšoj ravnateljici da progovori za treći Dnevnik emitiran u 22.30 sati.

Ravnateljica je upisala 10 učenika, a da nikog nije oštetila. Škola je imala dozvolu za upis sedam razrednih odjeljenja, a upisali su samo šest!

Na pitanje zašto je smijenjena, odgovorila je u razgovoru za HTV 1 u njihovom čakovečkom studiju:

– Ukratko, temeljem odluke ministra od 26.11., u roku dva dana od pravomoćnosti rješenja, ja sam razriješena dužnosti ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, a povod je prijedlog za razrješenje koje je donio inspektor, zbog toga što sam kao odgovorna osoba dozvolila upis osam učenika u zanimanje komercijalist te dva učenika  u zanimanje ekonomist, a koji nisu zadovoljili bodovni prag. Međutim, mjesta je bilo. To nisu učenici koji su upisani na broj. Ili učenici koji su imali bilo kakve druge potvrde ili nešto što bi ih izdizalo iznad ostalih učenika. Jednostavno, bilo je dovolno mjesta. Naime, mi smo ove godine imali dozvolu za sedam razrednih odjela, a upisali smo ih šest! Svi učenici koji su se prijavili u našu školu uspjeli su se upisati u željeno zanimanje.

Dušanka Novak nikad nije negirala da se ogriješila u odluku o upisu

Na pitanje ako ne smatra da je pogriješila rekla je: – Ja sam se ogriješila u odluku o upisu koju je donio naš ministar, a u kojoj je bilo navedeno da svaki učenik u četverogodišnjem zanimanju mora imati određeni bodovni prag. Ja sam dozvolila da se upišu, a makar nisu imali zadovoljavajući bodovni prag.

Oproštaj koji su joj priredili učenici jako ju je dirnuo

Učenici su ravnateljici priredili dojmljiv oproštaj od ETŠ-a, je li barem to neka satisfakcija za njezin rad: – Naravno da mi je to jako velika satisfakcija. Sljedeće godine bit će trideset godina kako radim u Ekonomskoj i trgovačkoj školi, od toga sam dvadeset godina ravnateljica. Ovakvu podršku sadašnji i bivših učenika i djelatnika škole nisam očekivala.

Planira pronaći posao u struci

Kakvi su planovi bivše ravnateljice koja se sada nalazi na burzi rada: – Profesorica sam ekonomske grupe predmeta. Pretpostavljam, iako nisam o tome još razmišljala, da ću pronaći mjesto u struci kao profesorica ekonomske grupe predmeta.

Uvijek radite svoj posao iskreno, jer istina uvijek izlazi na vidjelo

Nakon ovog zaista teškog iskustva, ima li kakav savjet za ravnatelje i nastavnike: –  Moj savjet  je da uvijek treba raditi iskreno i pošteno te po svojoj savjesti jer istina uvijek izlazi na vidjelo i takav rad se uvijek isplati.

Sa mirnog prosvjeda u ponedjeljak 3. prosinca 2012. godine

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije