GRAD MURSKO SREDIŠĆE

VIJEĆE ZA PREVENCIJU U romskom naselju Sitnice manjina maltretira većinu, kako tome stati na kraj?

- Vi sami trebate upadnicima pokazati kako su nepoželjnici u naselju, a ne da dopuštate da manjina maltretira većinu žitelja koja je za normalan život - rekao je gradonačelnik Dražen Srpak, predsjedniku VMO Sitnice Miloradu Mihanoviću

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće održalo je svoju 21. sjednicu  na kojoj je središnja točka dnevnog reda bila zaključak Vijeća za prevenciju Grada Mursko Središće navezan za stanje u romskim obiteljima u naselju Sitnice, odnosno osvrt na očitovanje na taj zaključak od strane Centra za socijalnu skrb Čakovec.

Naime, na 20. sjednici vijeće je zatražilo očitovanje Cenra za socijalnu skrb o poduzetim radnjama u naselju Sitnice, kada su u pitanju prava i obveze centra ali i romskih obitelji. Odnosno, ako smo precizniji, tražio se odgovor na djelovanju centrove Podružnice Mursko Središće. U ime Podružnice govorila je Jelena Haluga-Novak koja je rekla kako Centar brine o romskim obiteljima u Sitnicama i Hlapičini gdje ima 35 korisnika zajamčene minimalne novčane naknde, što u naravi znači kako se novac dijeli na 160 članova ili osoba. U dvjema spomenutim naseljima 9 osoba je pod skrbništvom centra.

Centar je suglasan s Vijećem kako je aktualan, a moguće i akutan problem, porast maloljetničke delikvencije i to kod djece mlađe od 14 godina koja su kazneno neodgovorna. Stoga roditelji odgovaraju za njih te bih ih prema mišljenju Centra bilo moguće ‘zaštititi’ mjerama obiteljsko-pravne zaštite koje su u najvećem broju nesvrsishodne. – Mjere koje možemo poduzeti obiteljima su nedostupne jer nemaju prijevoz do Čakovca. Moguće bi postavljanje kontejnera u naselju u kojem bi se mogli održavati susreti naših djelatnika i romskih obitelji bio rješenje – kazala je Haluga-Novak. 

Država nema novce za dom u Sitnicama, a ima za mnoge druge stvari

Gradonačelnik Dražen Srpak se nadovezao na ovaj prijedlog ili zamisao rekavši kako je grad uložio 200.000 kuna za projekte Multikulturalnog doma u Sitnicama i kako bi on bio prikladan za spomenute susrete.

– Međutim, sada nigdje nema natječaja na koji bi mogli projekt kandidirati. Za neveliki novac riješili bi mnoge probleme u naselju, ali država za ovo nema novce, a ima, da ne kažem za sve što ne… – rekao je Srpak.

Predsjednik VMO Sitnice Milorad Mihanović smatra kako kontejner nije rješenje i smatra kako su najveći problem naselja Sitnice Romi koji dolaze u naselje s velikim iskustvima donijetog iz zatvora u kojemu su pojedini proveli nekoliko godina.

– Iz zatvora izađu dobro upoznati s djelovanjem institucija i policije i spremni su na fizičke obračune. Izvrsno poznaju svoja prava, rekao je Mihanović.

Srpak mu je odgovorio kako oni ne smiju dopustiti da manjina pokvarenjaka ne dopušta normalan život velikoj većini dobrih ljudi. – Tim i takvim upadnicima pokažite da su nepoželjni u naselju, prisnažio je Srpak.

Predstavnici Policijske postaje Mursko Središće isto tako kažu kako probleme trebaju rješavati sami žitelji naselja. – Vi sami trebate riješiti problem, a ne očekivati da to učini policija. Policija nigdje na svijetu nije riješila ovakve probleme, pak neće niti u Sitnicama, rekao je Mihanoviću, Marinjo Furdi, pomoćnik načelnika PP Mursko Središće.

Na sjednici je razmotrena problemati u prometu te aktualno stanje sigurnosti na području Grada Mursko Središće o čemu su govorili i to podatcima pokrijepili članovi vijeća iz redova Policijske postaje Mursko Središće, Marinjo Furdi i Vjeran Horvat i gradonačelnik Dražen Srpak. Isto tako vijeće je ustvrdilo, na temelju podataka iz policije, ali i vlastitih saznanja i zapažanja, kako je općenito staje sigurnosti u Gradu Mursko Središće vrlo dobro. Jer, na području grada u listopadu su zabiliježena samo 3 kaznena djela što graniči s nevjerojatnošću, u odnosu na ranije mjesece i godine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije