Vijesti / Društvo
Društvo
SRCE UMJESTO LAMPAŠA Općina Podturen podržala inicijativu, cilj smanjenje plastičnog otpada
Goran Ferbezar/PIXSELL

ZA MANJE PLASTIKE

SRCE UMJESTO LAMPAŠA Općina Podturen podržala inicijativu, cilj smanjenje plastičnog otpada

- Prošle godine na tri mjesna groblja bilo je više od 400 komada vreća od 150l otpadnih lampiona što je prava katastrofa - kažu iz Općine i pozivaju sve da se smanji količina nerazgradivog otpada

Pisali smo o inicijativi 'Srce umjesto lampaša' koju je putem Facebooka pokrenula Marija Maček

– Osnovala sam grupu kako bih pokušala utjecati na ljude da čim manje koriste plastične lampaše. Na groblja ne moramo nositi pune vrećice plastičnih lampaša, naročito za vrijeme blagdana Svih Svetih. Poražavajuće je koliko štetne plastike ostane samo nakon tog jednog dana. Priroda nam sve manje može opraštati nemar, napisala je Marija.

Spomenutu inicijativu podržala je Općina Podturen.

- Podsjetite svoje vam drage ljude na problem koji se javlja tijekom, odnosno nakon blagdana Svih Svetih, u slučaju lampaša - ogromne količine nerazgradivog otpada. Prošle godine na tri mjesna groblja bilo je više od 400 komada vreća od 150l otpadnih lampiona što je prava katastrofa - napisali su iz Općine na svojoj Facebook stranici.

Inicijativa 'srce umjesto lampaša' nastoji potaknuti ljude na razmišljanje, a također utjecati na sve uključene strane, od proizvođača, regulatora do potrošača, na ekološki problem lampaša. 

Stoga su putem Facebooka uputili i apele: svim državnim institucijama da podrže ovu inicijativu i da pokušaju naći rješenje kojim će se ograničiti proizvodnja i potrošnja plastičnih lampaša, svim proizvođačima da ponude različite ekološke alternative, svim prodajnim lancima da ne napuhavaju cijene ekološki prihvatljivih lampaša, svim javnim osobama koji svojim utjecajem mogu pomoći da ova akcija uspije te svima koji žele kupiti plastični lampaš da barem smanje količinu.

- Srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima… - kažu o inicijativi.

 
Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!