Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO Prisjetili smo se nekih crtića koji su nas uveseljavali tijekom odrastanja
Youtube Screenshot

SJEĆATE LI SE IH I VI?

VIDEO Prisjetili smo se nekih crtića koji su nas uveseljavali tijekom odrastanja

Neke crtiće koje smo gledali tijekom odrastanja znamo se prisjetiti, no većinu njih ne možemo nigdje pronaći osim na snimkama na YouTubeu

Neke pomalo zaboravljene smo stavili na popis s onima kojih se gotovo svi sjećaju. 

'Nick Praskaton'

Lik Nick Praskatona predstavljen je kao sposoban i učinkovit privatan detektiv. Njegova jedinstvenost predstavljena je u njegovim osjetilima, sposobnošću zaključivanja, pamćenju i velikim znanjem o raznim područjima. Njegova uzrečica je 'kombiniram', a uvijek je odjeven u prepoznatljivo zeleno karirano odijelo s istim kačketom, a u ustima mu je gotovo uvijek lula. Lik originalno nazvan Nick Knatterton prvo je nastao za njemački strip koji je počeo izlaziti 1950. godine, a 1977. godine pojavio se i crtani film, piše miss7.

'Cipelići'

U originalu crtić nazvan 'The Shoe People' prvi put je prikazan u Velikoj Britaniji 1987. godine. Autor je inspiraciju za crtić o cipelama dobio je primjećujući kako o ljudskoj osobnosti može dosta toga spoznati gledajući samo njegov stil i cipele. Tada je smislio i likove za priču. Milek Čižmić je lik policajca u Cipelgradu, a ostali likovi su klaun Čarli, Skituljac - iznošena čizma s rupom, Devetar Cokulić nekad vojni zapovjednik koji i dalje misli da je u vojsci, Pirueta - balerina koja voli plesati, Šljapko Lokvić gumena čizma, Bebač Bucko je beba kao što mu i ime govori, Lopuža te Hilda Van Der Klompa, nizozemska klompa koja živi u vjetrenjači i govori lošim naglaskom. 

'Graškograd'

'Graškograd' ili u originalu 'The Poddington Peas' nastao je po uzoru na slikovnicu, a uvodna glazba nas uvodi u svijet Graškograda, a išla je ovako '' U jednom vrtu među cvijećem, sićušan grad se sakrio, u njemu žive mala bića, kažu da Graškograd je to. To znamo samo ti i ja, haj'mo ih posjetiti sad, i vidjet ćete sitno zrnje i njihov Graškograd!''.  Mala zelena bića stanuju u 'dnu vrta', a 34 lika imena su dobila na osnovu posla koji obavljaju u Graškogradu. Likovi se s vremenom sprijatelje i počnu pričati priče o svojim avanturama, a kao i u drugim crtićima, i ovdje ima negativaca, ovi žive na vrhu brda iznad Graškograda u svom starom dvorcu. 

'Moje tijelo'  

Francuska televizijska serija koja je na djeci prihvatljiv način objašnjavala funkcije ljudskoga tijela. Glavni glumci su eritrociti, leukociti, bakterije, virusi ... Na slikovit i maštoviti način crtić objašnjava složene znanstvene i biološke radnje koje se odigravaju unutar ljudskog organizma, otvarajući istovremeno i pitanje odnosa ljudi i životinja te lanca života i zakona prirode. Kao metafora borbe čovjeka za očuvanje vlastitog zdravlja, vojska Stanica, Vitamina i Leukocita pod vodstvom Maestra suprotstavlja se zlim i opasnim Virusima i Bakterijama koje prijete našem organizmu.

Posebno nas je razveselila vijest da se crtić Bilo jednom… ljudsko tijelo sada može pogledati i na Netflixu pod engleskim nazivom Once upon a time… Life! 

'Vampir Ernest'

Mnogi se sjećaju crtića o malenom vampiru koji je rođen sasvim slučajno. Epizode su bile vrlo kratke i trajale su oko 2 i pol minute, a na našoj televiziji su se prikazivale prije Dnevnika. U tim epizodama mogli smo vidjeti što ovaj simpatični vampir sanja svake noći u svom lijesu i što ga svaki put trgne iz sna. Osim sadržaja, francuski crtić imao je super glazbenu podlogu i zabavne preokrete. 

'Nogalo'

'Nogalo' je hrvatski crtić koji je osmislio Ivica Šegvić. Priča je to o plavom simpatičnom biću kojem su noge i glava jednakog oblika te im često zamjenjuje mjesta. A osim simpatičnog lika i njegovih dogodovština, pozadinska pjesma je vesela i može oraspoložiti svakoga. 

'Pingu'

Popularni animirani film prati zaigranog pingvina koji živi s roditeljima na Antarktici. Zanimljivo je bilo to što su likovi i scenografija bili napravljeni od plastelina. Likovi nisu govorili nego su mrmljanjem i životinjskim pokretima pričali priču koju je svatko mogao interpretirati kako je htio. Iz epizode u epizodu, Pingu nas je zabavljao i držao prikovanima uz televizor.

'Zvonko'

Iako ovaj crtić u redizajniranom izdanju možemo i danas gledati, u djetinjstvo nas vraća verzija uz koju smo odrasli. Crtić prati pustolovine  Zvonka,  malog lutka rumenih obraza i plave kape koja je imala zvonce, koji živi u zemlji igračaka. Osim po zvoncu, svi ga prepoznaju i po njegovom automobilu. Prijatelji su mu Uško, Medić i Ljutić, a ako im je potrebna pomoć, Zvonko odmah uskače u svoj auto i odlazi prema njima. Jedna od najprepoznatljivijih uvodnih pjesama je upravo za ovaj crtić- ''Zvonko, taj mali lutak vozi auto pravi! Zvonko! Sa svojom plavom kapom zvoni po cijeli dan i njega svatko zna! I Uško je stari opet tu i Medić i Ljutić su i sve su lutke prijatelji u dobru i u zlu!''.

'Virgul'

Glavni lik ovog crtića je na prvi pogled sasvim obična beba, no riječ je o sposobnom i vragolastom dječačiću koji samo čeka kad će njegova mama izaći iz sobe kako bi se on mogao iskrasti iz svog krevetića i krenuti u pustolovinu. Tako smo mogli vidjeti kako isprobava svoje izume s prijateljicom, pokazuje impresivno znanje iz matematike ili se jednostavno ponaša kao odrasla osoba. Njegove avanture završavaju kad se pojavi mama. 

'Brum'

Brum je automobil koji voli voziti po gradu sam ako je sunčan dan, a tako sudjeluje u raznim pustolovinama kao što je lov na kriminalce te ples s ljudima. Osmišljen je tako da se za vrijeme njegovih pustolovina po gradu otvaraju i zatvaraju vrata kao i poklopac motora, okreću se i trepere farovi. Svaka epizoda počinje i završava na isti način - Brum se nalazi u muzeju automobila. Svako jutro kreće istraživati grad, a svaku večer se vraća u muzej. 

'Mali leteći medvjedići'

Hrvatsko-kanadska crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupea, jedna od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija prodana u stotinjak država.[1] Izvorno se prikazivala početkom 1990-ih uz višemilijunsku gledanost u Kanadi i državama Srednje i Jugoistočne Europe, gdje se nekoliko puta ponovno prikazivala na nacionalnim televizijama. Autor i začetnik serije je Dušan Vukotić koji je pozvao Peru Kvesića na izradu crtića za inozemstvo. Zahvaljujući Vukotićevim poznanstvima, ostvarena je koprodukcija s Kanadom. Dotad su prve epizode već stekle zavidnu popularnost na području Jugoslavije, a izdan je i album sa samoljepljivim sličicama i nekoliko slikovnica.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!