Jovanović: Djeca u školama za vrijeme štrajka moraju biti zbrinuta

U četvrtak, 29. studenog učitelji će biti u štrajku. Sindikati kažu kako je ponuda Vlade bila općenita te naglašavaju da u štrajk idu prije svega zato što su učiteljima plaće smanjene za oko 800 kuna. Najavljeno da će u štrajku biti 330 škola.

Poštujemo pravo sindikata na štrajk iako smatramo da je on u trenutku dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru nepotreban – poručio je danas ministar Željko Jovanović s konferencije za medije koja je povodom dodjele sredstava Europskog istraživačkog vijeća hrvatskom znanstvenom projektu istraživanja imunologije organizirana u Ministarstvu znanosti.

Sindikalna strana, kaže, nije jasno naznačila što je predmet spora te nije dokazala da postoji predmet spora temeljem kojeg se može ići u štrajk. – Žao mi je što nije došlo do dogovora jer su Vlada i ministarstvo ponudili prijedlog za koji i dalje smatramo da je mogao zadovoljiti sindikalnu stranu – istakao je Jovanović.

Dodao je i kako smatra da svako dijete na dan štrajka treba normalno otići u školu jer kako sindikati imaju pravo na štrajk, djeca imaju pravo na nastavu. – Ravnatelji škola i štrajkaški odbori dužni su osigurati da djeca u školama budu zbrinuta na kvalitetan način – kazao je. Objasnio je i da se vrijeme provedeno u štrajku ne plaća pa su svi ravnatelji dužni napraviti popis djelatnika koji su u štrajku da bi se osigurala nesmetana isplata plaća onim prosvjetarima koji nisu u štrajku.

– To nisu sankcije, to je zakonska obveza – istakao je Jovanović. Naglasio je i da će se pregovori sa sindikatima unatoč štrajku nastaviti te da se nada kako će se pronaći rješenje zadovoljavajuće za obje strane. Na pitanje od čega će nastavnici kojima, kada se skinu svi dodaci, ne ostaje prevelika plaća živjeti Jovanović je rekao da je proračun za sljedeću godinu takav kakav jest.

– On je posljedica onoga što su pojeli HDZ-ovi skakavci, a mi u ovakvim okvirima moramo naći najučinkovitije rješenje – poručio je prosvjetarima. Svi prijedlozi Vlade idu u smjeru redovite isplate plaća, očuvanja radnih mjesta i otvaranja novih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije