Vijesti / Društvo
Društvo
JEDINSTVEN PILOT PROJEKT Osuđenici će vježbati s psima, učiti u prirodi i volontirati
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

prijatelji iz čakovca

JEDINSTVEN PILOT PROJEKT Osuđenici će vježbati s psima, učiti u prirodi i volontirati

Korisnici su počinitelji kaznenih djela u dobi od 18 do 36 godina s područja Međimurske i Varaždinske županije

U dvije godine 24 počinitelja kaznenih djela proći će edukaciju zahvaljujući projektu čiji je nositelj zaštitarsko-ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode iz Čakovca, vrijednom 11.173.000 kuna. Predviđene su metode poput učenja u prirodi, rada s psima, logoterapije i volonterstva.

– U prvoj godini provodit će se edukacija udruga uključenih u projekt, a u drugoj godini projekta radit će se s korisnicima – kaže voditelj projekta Goran Stojanović. Korisnici su počinitelji kaznenih djela u dobi od 18 do 36 godina s područja Međimurske i Varaždinske županije, bilo da su na uvjetnom otpustu, da im je izrečena uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom i sigurnosnom mjerom ili posebnom obvezom, da su maloljetni i mlađi počinitelji u socijalnoj skrbi ili u preodgoju ili pak počinitelji kaznenih djela koji su u potpunosti odslužili kaznu.

– Zahvaljujući edukacijama, korisnici će imati priliku raditi s logoterapeutima i kroz sedmodnevnu velebitsko-ličku ekspediciju proći će program iskustvenog učenja u prirodi. Povezivanjem polaznika sa psima, radit će se na njihovoj socijalizaciji kroz usvajanje vještina i igru uz stručno vodstvo trenera. Svaki od polaznika pri kraju modularne edukacije ostvarit će 16 sati inkluzivnog volontiranja na aktivnostima unutar edukacijskih sadržaja koje će, kroz refleksijske sastanke, odabrati za sebe – kažu u udruzi.

Projekt Snaga života sufinancira se iz EU fondova, a podržala ga je i Međimurska županija. Kroz suradnju s HZZO-om Čakovec i HZZO-om Varaždin dijelit će se stručni savjeti vezani za zakonske potpore i mogućnosti zapošljavanja na tržištu rada. Uz ostalo, na prostoru skloništa za napuštene životinje Prijatelji u Čakovcu uredit će se centar za edukaciju.

– Nakon niza godina uspješnog rada i uske suradnje s Probacijskim uredom tijekom kojih je kroz naše sklonište prošlo oko 250 ljudi koji su odrađivali rad za opće dobro za prekršajna djela i oko 30 koji su mijenjali zatvorsku kaznu za rad za opće dobre, pokrenuli smo projekt kojim želimo pomoći ljudima koji su odslužili svoje sankcije. Izravna korist koju će samo sklonište imati je promocija rada sa psima i njihova snažna rehabilitacijska uloga u životu čovjeka, ali i podizanje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra u kojem ćemo moći održavati niz kvalitetnih radionica i edukacija – ističe predsjednica ZEU-a Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Vezani članci

Reci što misliš!