Vijesti / Društvo
Društvo
POKRENUTA PETICIJA Udruga Roda u akciji: 'U hrvatskim rodilištima žena mora imati pravo na pratnju po svom izboru'
Ilustracija

'MOJ POROD, MOJA PRATNJA, MOJ IZBOR'

POKRENUTA PETICIJA Udruga Roda u akciji: 'U hrvatskim rodilištima žena mora imati pravo na pratnju po svom izboru'

'Rodilje se osjećaju sigurnije i ugodnije kada uza sebe imaju osobu po vlastitom izboru, tada je u pravilu i porod lakši'...

'Moj porod, moja pratnja, moj izbor' naziv je peticije koju je pokrenula udruga Roda - Roditelji u akciji.

- Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama odluku o tome tko će im biti pratnja na porodu! Rodilje se osjećaju sigurnije i ugodnije kada uza sebe imaju osobu po vlastitom izboru, tada je u pravilu i porod lakši - stoji u opisu peticije, piše Varaždinski.

Jedan od 'okidača' bila je i nedavna nadopuna Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u rađaonici Opće bolnice Varaždin u kojoj stoji da 'pratnja rodilje u porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola'.

Vezana vijest

Ivana Risek promjene nakon incidenta STROŽA PRAVILA KOD PORODA Samo (izvan)bračni i životni partneri mogu biti pratnja rodilji

- Međunarodna tijela za zaštitu ljudskih prava u nekoliko su navrata napomenula državama da je njihova zadaća omogućiti da rodilje slobodno biraju osobu koju žele sa sobom na porodu, bez ikakvih prepreka ili ograničenja.

Slobodan odabir pratnje ustaljena je praksa u europskim rodilištima već više od četrdeset godina, a ni u drugim razvijenim zemljama ta se praksa nikada ne dovodi u pitanje - stoji u peticiji.

Od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske hitno traže sljedeće:

- Tražimo da sva rodilišta omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima  pratnju po svom izboru, ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje određene naknade itd.)
uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom analgezijom, za dobrobit majke i djeteta te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti - stoji u pojašnjenu peticije.

Detalje pročitajte ovdje.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!