Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Tako se to radi! Učenici OŠ Kuršanec pružili novi izgled starim školskim stolicama
Korina Ban

‘OBNOVIMO NAMJEŠTAJ NAŠE ŠKOLE’

FOTO Tako se to radi! Učenici OŠ Kuršanec pružili novi izgled starim školskim stolicama

Stolice su na restauraciju čekale više od 15 godina, a onda su učenici uzeli stvar u svoje ruke. Izradili su stolice vedrih boja i s kreativnim motivima

Nastavnica tehničke kulture Renata Martinec u veljači ove godine pokrenula je hvalevrijedan projekt za više razrede Osnovne škole Kuršanec pod nazivom ‘Obnovimo namještaj naše škole’.

Tijekom provođenja projekta, u koji se uključilo 30 učenika šestih razreda OŠ Kuršanec, uloženo je više od 50 sati rada, kako u sklopu nastave, tako i tijekom ljetnih praznika. Učenici su radom na projektu ponovili gradivo šestog razreda i već zagrebli ono koje ih čeka u sedmom.

Učenici OŠ Kuršanec pružili novi izgled starim školskim stolicama Fotogalerija

Samostalni projekt, koji je u većinskom dijelu financirao osnivač škole Grad Čakovec i OŠ Kuršanec, činile su tehničke aktivnosti koje su se provodile u svrhu uređenja škole, profesionalne orijentacije učenika te lakšeg odabira zanimanja.

Naoružani kreativnim idejama, uz pomoć svoje mentorice odabrali su zadatak obnove školskih stolica koje su na restauraciju čekale 15-ak godina, a u kojima su nastavu slušale generacije njihovih roditelja pa i sama voditeljica projekta, nastavnica Martinec.

S učenicima viših razreda, učiteljima i ravnateljicom OŠ Kuršanec Marijom Tepalović u publici, uspješne rezultate početkom proteklog tjedna prezentirali su nositelji projekta - učenici Lana Janković, Antonija Foder, Josipa Foder, Marko Tomašić, Marijana Ignac, Rebeca Bertovich, Sara Đorđević, Sebestijan Panić, Lana Kalanjoš, Magdalena Oršuš, Nikola Ignac i Marijana Oršuš.

Odabrali su vedar i šaren dizajn školskih stolica namijenjenih prvim razredima OŠ Kuršanec

U sklopu projekta ‘Obnovimo namještaj naše škole’ učenici viših razreda OŠ Kuršanec naučili su obrađivati nekoliko vrsta tehničkog drva, fazu po fazu, počevši od ocrtavanja, rezanja, brušenja i slično. Susreli su se i s drugim granama tehnike poput strojarstva - obnovili su metalne konstrukcije stolice, brusili, zakivali i naučili kako materijal zaštiti od korozije.Rezultat je i više nego obradovao malene školarce, prvašiće OŠ Kuršanec kojima su stolice namijenjene, a koji sada u nastavnim aktivnostima poput čitanja na korištenje imaju 12 unikatnih školskih stolica vedrih šarenih boja s glavnim motivima poznatih likova iz dječjih crtića.

- Prijavili smo se na natječaj Grada Čakovca vođeni čvrstom vizijom. Između ostalog, cilj nam je bio doprinijeti ovoj školi i sljedećim generacijama koje će u ovim učionicama pohađati nastavu, stoga nakon svog uloženog truda, vremena i upornog rada zadovoljstvo je čuti da već ovogodišnji prvašići uživaju u obnovljenim školskim stolicama čiji su novi izgled osmislili njihovi prethodnici.Dodatni plus za buduće učenike je i to što smo ovom prilikom uspjeli opremiti radionicu tehničke kulture, ispričala je Renata Martinec. Također, naglasak je bio i na racionalnom korištenju materijala te podučavanju kako od starog i trošnog predmeta izraditi novi i upotrebljiv, što je i glavni cilj projekta.

Plodove njihova rada možete pogledati na fotografijama u fotogaleriji!

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!