Policijske akcije: Vlak je uvijek brži i kontrola svjetala

U cilju daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti prometa te suzbijanja prekršaja sudionika u prometu na prijelazima ceste preko željezničke pruge, na području Policijske uprave međimurske u suradnji sa Policijskom upravom varaždinskom, 28. i 29. studenog (srijeda i četvrtak), provest će se operativna akcija “Vlak je uvijek brži”.

Policijske aktivnosti tom prilikom biti će posebno usmjerene na suzbijanje prekršaja sudionika u prometu koji se ne zaustave pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten, ili ako se taj uređaj već počeo spuštati, ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će se taj uređaj početi spuštati, odnosno da se prijelazu ceste preko željezničke pruge približava vlak.

Nadalje, na suzbijanju prekršaja na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, a gdje se sudionici u prometu moraju zaustaviti, te mogu prijeći preko željezničke pruge tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće tračnicama. Tijekom provođenja akcije koristiti će se tehnička oprema i video kamere.

U utorak, 27. studenog od 8 do 16 sati, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec na području Policijske uprave međimurske provesti će preventivnu akciju “Dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena”. Tijekom akcija policijski službenici će prilikom redovne kontrole prometa zaustavljati vozače motornih vozila te ih upozoravati kako u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Po obavljenoj kontroli savjesnim vozačima uručiti će se prigodni promidžbeni materijal – letak “Zeleni karton”, dok će se nesavjesnim vozačima uputiti apel o potrebi poštivanja prometnih pravila i “Crveni karton”, a sve s ciljem vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Tijekom deset ovogodišnjih mjeseci na području Postaje prometne policije Čakovec dogodilo se ukupno 518 prometnih nesreća, odnosno 53 prometne nesreće manje u odnosu na isto promatrano razdoblje prošle godine kada se dogodila 571 prometna nesreća, što je smanjenje za 9,28%.

U ovoj godini zabilježeno je šest prometnih nesreća s poginulim osobama (2011. godine također 6), u 192 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (2011. godine 238 – smanjenje za 19,33%) 87 je osoba zadobilo teške tjelesne ozljede (2011. godine 109 – smanjenje za 20,18%) i 175 osoba lake tjelesne ozljede (2011. godine 218 – smanjenje za 19,72%), te 320 prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom (2011. godine 327 – smanjenje za 2,14%).

Smrtno je stradalo šest osoba od čega dva vozača motocikla, pješak, putnik na traktoru, putnik u osobnom automobilu i vozač osobnog automobila. Teško je ozlijeđeno 87 osoba, a lakše 175 osoba. Prekršaji nekorištenja svjetala u prometnu zabilježeni su kod 163 vozača, što je za 10,44% manje u odnosu na prvih deset mjeseci  2011. godine kad su isti prekršaju zabilježeni kod 182 vozača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije