Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Svake godine 25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tog datuma započela je i međunarodna akcija “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” (25.studenog – 10. prosinca). U Međimurskoj županiji taj dan obilježen je različitim akcijama u sklopu projekta Udruge Zora, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” – “Jednako vrijedni” koji je podržao Ured za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

U petak, 23. studenog održano je predavanje u Domu za žrtve obiteljskog nasilja Međimurske županije “Sigurna kuća”, gdje je korisnicama prezentiran Zakon o ravnopravnosti spolova te Zakon o suzbijanju diskriminacije te mehanizmi zaštite koji se mogu koristiti. Dan kasnije, u subotu Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je velikom akcijom na Trgu Republike u Čakovcu, u koju su se uključili mnogi.

Osim Udruge Zora, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Sigurne kuće, u akciju su se uključili i Policijska uprava Međimurska akcijom Živim život bez nasilja, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područna služba Čakovec i područna služba Mursko Središće, Centar za socijalnu skrb, Obiteljski centar Međimurske županije, Organizacija žena HSS-a, Forum žena SDP-a, Općine Orehovica, Nedelišće i Sveta Marija, i mnogi drugi.

Akciju su podržale i mnoge osobe iz javnog i političkog života kao što su župan Međimurske županije Ivan Pehoč, gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon i saborska zastupnica Dragica Zgrebec. Na samoj akciji volonteri su dijelili prolaznicima edukativne letke i informirali ih o danu kojeg obilježavamo. Akcija je bila posebno uspješna, a mnogi su u bilježnicu na štandu upisali i svoja razmišljanja o nasilju nad ženama, od kojih vam neke i prenosimo:

“Nasilje kao problem u našem društvu još nije dovoljno prepoznato te također nema društveno preventivnih mjera kojima bi se zaštitile ne samo žene, već i djeca. Nažalost, svjedoci smo da nasilje počinje od najranije dobi. U pravednom društvu, kakvo želimo graditi, nema mjesta nikakvim oblicima nasilja.”, napisao je  Dean Hunjadi, načelnik Općine Sveta Marija.

“Svako nasilje nad bilo kim je neprihvatljivo! Naročito je neprihvatljivo nad ženama kao nježnijem spolu koje su stup obitelji. Žene su dokazale da mogu isto ili bolje od suprotnog spola. Moraju biti ravnopravne – zaslužile su to.”, riječi su Mladena Horvata, načelnika Općine Nedelišće.

U nedjelju je održana  još jedna akcija i to u Gornjem Mihaljevcu u sklopu Dana Općine, gdje su volonterke informirale posjetitelje i dijelile im edukativne letke o anti-diskriminacijskom zakonskom okviru. Organizatori upućuju apel da vrijednosti nenasilja promičemo i živimo svakodnevno, a ne samo na dane koje obilježavamo. Samo tako svi ćemo moći živjeti životom koji zaslužujemo – dostojanstvenim i bez nasilja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije