Vijesti / Društvo
Društvo
TRADICIJA Premijerno prikazivanje filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja 23. rujna u Muzeju Međimurja Čakovec
Muzej Međimurja Čakovec

ULAZ JE BESPLATAN

TRADICIJA Premijerno prikazivanje filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja 23. rujna u Muzeju Međimurja Čakovec

U fokusu filmova u kratkoj formi su nositelji vještina s područja Međimurja koji ova dva zaštićena nematerijalna kulturna dobra održavaju živima.

U sklopu Dana europske baštine u ponedjeljak, 23. rujna, u 10 sati u muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec premijerno će biti prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: 'Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske' i 'Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije'.

Medičarstvo i lončarstvo obrti su koji su dobro poznati Međimurcima. Oba su zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a medičarstvo je od 2010. godine upisano i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

U fokusu ovih filmova u kratkoj formi su nositelji vještina s područja Međimurja koji ova dva zaštićena nematerijalna kulturna dobra održavaju živima. Uslijed opadanja broja obrtnika, u Međimurju djeluju tek dva lončarska i tri medičarska obrta.

Prije prikazivanja filmova uvodno će o nematerijalnoj baštini govoriti pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga te kustosica MMČ-a Janja Kovač koja će predstaviti projekt 'Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja' u sklopu kojeg je dosad snimljeno šest filmova.

Ova su dva umijeća vezana uz sajmove na kojima se uvijek ispreplitalo mnoštvo boja, mirisa i zvukova. U zabavnu atmosferu prirodnog okruženja ovih dvaju obrta odvest će nas Lea Šprajc (glas, gitara) i Neven Kolarić (cimbal) kolažom međimurskih popevki.

Događaj organiziraju Muzej Međimurja Čakovec i Konzervatorski odjel u Varaždinu, a snimanje filmova financijski su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija. Oba filma su snimljena u suradnji s tvrtkom 'Reci da'.

Ulaz je besplatan.

798bad91833a884fda6cb574cfb3f4cc.png?v=2

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!