SKUP U ČAKOVCU

PALIJATIVCI U SLOBODNIM TRENUCIMA ‘Biti u Čakovcu, a ne ga razgledati bila bi šteta’

Kristijana Piraja iz Šibenika, Marjana Car iz Karlovca, Jelena Katelenić iz Osijeka i Nataša Dumbović iz Varaždina bile su u šetnji gradom. Vodiči su im bili Spomenka Tomašić i Mladen Grubić, članovi Udruge 'Pomoć neizlječivima' Međimurske županije

S ciljem što bolje razmjene iskustva dobre prakse i stjecanja novih znanja 12. i 13. rujna 2019. u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje održavao se stručno-znanstveni skup o palijativnoj skrbi: ‘Zašto je skrb na kraju života drugačija?’.

Dvodnevni skup održavao se u organizaciji Doma zdravlja Čakovec, Udruge ‘Pomoć neizlječivima’ i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te uz potporu Međimurske županije. Na kraju jučerašnjeg dana dio sudionica skupa prošetala je gradom, sjela u središtu grada za stol kako bi se osvježile sladoledom i da bi u onako ležernoj atmosferi razmijenili sijaset poslovnih i prijateljskih iskustava. S njima su bili Spomenka Tomašić i Mladen Grubić, domaći ljudi međimurske palijative.

Između redaka smo zabilježili i njihove impresije o gradu s temeljnom porukom: – Biti u Čakovcu, a ne ga bar djelomično razgledati bila bi šteta – drže gošće iz Šibenika, Karlovca, Osijek i Varaždina.

Nakon što su u četvrtak predavači i gosti skupa bili poznati engleski palijativci Anke Bohn i David Oliver, skup se nastavio i u petak, a teme su bile Alati za prepoznavanje  psiholoških reakcija, osjećaja i stanja bolesnika i obitelji vezanih uz smrt, umiranje i žalovanje (Zdenka Pantić), Sagledavanje socijalnih potreba bolesnika i obitelji u zadnjim danima života (Olivera Kapetanović), Osjećaji profesionalaca vezani uz zadnje danje života, smrt i umiranje (Zdenka Pantić, Andreja Bogdan i Olivera Kapetanović), Lijekovi za zbrinjavanje nemira i drugih sličnih poteškoća u zadnjim danima života (Džanana MulaomerovićMusić). Na kraju su održane radionice za koordinatore u palijativnoj skrbi (Nataša Dumbović i Renata Marđetko Bermanec).

Palijativna skrb je posebna vrsta medicinske usluge koja je usmjerena na poboljšanje kvalitete života pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti. Primarni cilj palijativne skrbi je da se pacijent osjeća bolje, a naglasak je na emocionalnim, društvenim, praktičnim i duhovnim problemima koje bolest može izazvati. Raduje što su Čakovec, odnosno Međimurje prepoznati kao sredine gdje je palijativna djelatnost u usponu, a posebno raduje što su u nju uz profesionalce uključeni i brojni volonteri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije