Vijesti / Društvo
Društvo
RENATA ČULINOVIĆ ČAIĆ 'Gorući problem liječnika još uvijek nije riješen'
Goran Stanzl/PIXSELL

'definitivno sam razočarana'

RENATA ČULINOVIĆ ČAIĆ 'Gorući problem liječnika još uvijek nije riješen'

HLS nije zadovoljan Kujundžićevom ponudom. Osobito je, ističe liječnica u čakovečkoj bolnici, razočarana što definicija prekovremenih sati nije riješena niti u novom kolektivnom ugovoru

Hrvatski liječnički sindikat izrazio je u utorak nezadovoljstvo pregovorima i ponudom ministra Milana Kujundžića predstavnicima sindikata zdravstva o povećanju plaća za sedam posto, ustvrdivši da to nisu bili pregovori u dobroj vjeri, niti je riješeno pitanje prekovremenih sati.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva ministar Milan Kujundžić ponudio je predstavnicima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi povećanje plaća za sedam posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor.

- Ne mogu reći da sam zadovoljna jer za vrijeme pregovaranja nije riješen status liječnika u vezi prava na pregovaranje u sklopu granskog kolektivnog ugovora - rekla je Hini Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti nije sudjelovao u pregovorima, već im neformalno jedno vrijeme prisustvovao. Nije joj, kaže, jasno zbog čega se taj isti tekst nije mogao potpisati još 31. srpnja te je ocijenila da pregovori nisu vođeni u dobroj vjeri "jer da jesu, to bi već tad bilo potpisano".

Osobito je, ističe, razočarana što definicija prekovremenih sati nije riješena niti u novom kolektivnom ugovoru, unatoč tome što je na tome bilo inzistirano u pregovorima - pod istim uvjetima i na isti način kao što je to napisano u Kolektivnom ugovoru za državne službenike.

- Ostalo je tako kako je i bilo, bez ikakvih promjena, što znači da gorući problem liječnika još uvijek nije riješen i ne želi se riješiti niti ovim kolektivnim ugovorom. Definitivno sam razočarana, a ovi dodaci koji su dogovoreni nisu niti izbliza dovoljni da zaustave odlazak liječnika i prekinu njihovo nezadovoljstvo uvjetima rada i načinom ophođenja Vlade prema liječnicima - ustvrdila je Čulinović Čaić.

Kazala je i da su očekivali da Vlada uredbom do 15. rujna riješi pitanje reprezentativnosti sindikata, što još uvijek može prije nego počne zasjedati Sabor, međutim nema nikakvih naznaka da će se to dogoditi.

- Mogli su to i prije riješiti, no očigledno ih to ne zanima. U tom slučaju će Liječnički sindikat pokrenuti akcije zajedno s preostale dvije krovne liječničke udruge - komorom i zborom. Danas imamo sastanak na kojem ćemo dogovoriti strategiju i planove koje ćemo zajednički dalje poduzimati", najavila je Čulinović Čaić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!